Stranačke aktivnosti     | 04.05.2020. 18:00 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Forum mladih NS: I studenti trpe posljedice pandemije – Univerziteti duguju odgovore

S početkom epidemije COVID-19 na uglednim svjetskim univerzitetima predavanja i ispiti su online. U tom vremenu naši univerziteti u Tuzli i Sarajevu nisu u potpunosti nastavu prilagodili online okolnostima te studenti još uvijek ne znaju šta da očekuju od ove godine. Forum mladih Naše stranke smatra da bi u potpunosti trebalo otvoreno govoriti o otvorenim pitanjima za studente. Shodno tome, neophodnim smatraju odgovore na sljedeća pitanja.

- Zbog čega pojedini profesori ne snimaju i ne održavaju svoja predavanja?

- Zašto se njihov rad zasniva na postavljanju Powerpoint prezentacija?

- Da li profesori koji ne drže online predavanja primaju punu platu za svoj nerad?

- Postoji li redefinisan plan i program rada kako bi studenti/ie mogle planirati svoju akademsku godinu?

- Zašto se silabusi predmeta ne promijene zbog trenutne vanredne situacije radi olakšavanja i studentima/cama i profesorima/cama?

- Zašto se ne uspostave online ispitivanja, poveća broj zadataka te na taj način omogući da studenti pokažu svoj rad i znanje?

- S obzirom na to da je plan i program akademske godine objavljen početkom iste, u slučaju da se situacija smiri, da li će se ispiti održati po tom planu? U slučaju da će se plan mijenjati, kada će studenti/ce biti obaviješteni/e o novom planu?

- Da li će se na Univerzitetu u Tuzli napokon uspostaviti online prijava ispita te na taj način olakšati studenti/cama ali i smanjiti mogućnost fizičkog kontakta među njima?

- Zašto nema redefinisanog plana ispita i ispitnih rokova, s obzirom na to da postoje amfiteatri i sale u kojima je moguć razmak od dva metra?

- Da li će se vratiti novac studentima čiji su studentski domovi iskorišteni za karantinski smještaj, te da li će se studentima/cama smanjiti iznosi koje plaćaju za studentske domove dok se ne uspostavi njihovo normalno funkcionisanje?

- Da li će se vratiti novac studentima koji su platili godinu školovanja ukoliko se ova akademska godina prebaci na sljedeću?

“Ovo su suštinska pitanja na koja do sada nemamo odgovor. S obzirom na to da jedan veliki dio profesora/ica svoj posao obavlja časno, ovdje se postavlja pitanje odgovornosti ostatka profesora/ica i akademskog osoblja. Krajnje je vrijeme da se evropske norme i profesionalnost dosele i na naše skupo plaćene visokoobrazovne ustanove“, rekao je Omer Berbić, predsjednik Foruma mladih Naše stranke.

 

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

+387 33 408 884

https://www.facebook.com/nasastranka.ba/

www.nasastranka.ba

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana