Svijet     | 04.05.2020. 16:55 |

Slovačka ubrzava ponovno otvaranje ekonomije nakon pandemijske krize

FENA Internet

BRATISLAVA, 4. maja (FENA) - Slovačka će ubrzati ponovno otvaranje ekonomije čiji je zastoj uzrokovan epidemijom koronavirusa u vrijeme kada se stopa novozaraženih usporava, izjavio je u ponedjeljak premijer Igor Matovic.

Ova centralnoevropska zemlja od 5,5 miliona stanovnika zabilježila je manji broj slučajeva respiratorne bolesti Covid-19 u odnosu na njene susjede, a gotovo polovina prijavljenih od 1.413 zaraženih ljudi se oporavila.

Matovic je na konferenciji za novinare rekao da će biti spojena druga i treća faza četverodijelnog plana ponovnog pokretanja ekonomije.

- Bili smo uspješni iznad očekivanja u suzbijanju virusa, ali moramo ostati veoma oprezni - rekao je on, prenosi Reuters.

Hoteli, taksi službe, vjerske službe i svadbeni saloni ponovno će se otvoriti s određenim restriktivnim mjerama u srijedu, rekao je. Otvorit će se i prodavnice izvan tržnih centara, kao i turističke atrakcije, muzeji i galerije.

Svi će podlijegati strogim higijenskim pravilima i vlasti će nadzirati svaki novi slučaj zaraze.

Posljednja faza ponovnog otvaranja, uključujući javne i sportske događaje, tržne centre, pozorišta i kina u kojima se okuplja veći broj ljudi, bit će pokrenuta tek nakon 20. maja.

Slovačka je bila jedna od najbržih zemalja u Evropi koja je zatvorila granice i provela mjere za borbu protiv pandemije Covida-19. Ali njena je ekonomija teško pogođeno blokadom mnogih aktivnosti, a centralna banka je prošle sedmice predviđala da će se ekonomija ove godine smanjiti za između 5,8 i 13,5 posto.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iznenađujuća pobjeda Korčoka u prvom krugu slovačkih izbora, ali put do konačne pobjede nije lak

Slovaci u subotu biraju novog predsjednika

Kinesko čelništvo uvjereno da će se ekonomija poboljšati uoči "Dva zasjedanja"

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom