Bosna i Hercegovina     | 03.05.2020. 13:42 |

ONAuBiH - BiH na 58. mjestu po slobodi medija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Omladinska novinska asocijacija (ONAuBiH) najavila je za večeras webinar o temi "Lažne vijesti - Kako ih prepoznati?", a gosti su profesorica i dekanesa na Visokoj školi za turizam i menadžment Marijana Šećibović i Azra Mustedanagić diplomirana politologinja, trenutno zaposlena kao novinarka na FACE TV.

- Pridružite nam se večeras od 18 sati na Zoom platformi: https://zoom.us/j/98293582769, a webinar ćemo prenositi direktno putem naše Facebook stranice - pozvali su iz te novinarske asocijacije. 

Na Svjetski dan slobode medija Omladinska novinska asocijacija u BiH ističe podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njeznih temeljnih načela.

- Ideja ovogodišnjeg obilježavanja Dana slobode medija jeste da ga posvetimo borbi protiv dezinformiranja uslijed pandemije COVID-19, promociji pouzdanih informacija i onima kojima ova pandemija nije donijela nikakvu pauzu niti predah, to su medijski radnici i radnice - istaknuto je u saopćenju.

ONAuBiH navodi da, u izvještaju 'Reportera bez granica', za 2020. godinu Bosna i Hercegovina zauzima 58. mjesto, od ukupno 180 država. Naša država prošle godine zauzela je 63. poziciju i time se popela za pet mjesta. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 32. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 92. mjestu.

Omladinska novinska asocijacija u BiH djeluje 12 godina na području Bosne i Hercegovine. Mladima pruža priliku da se pobliže informiraju o medijima te da sami učestvuju u kreiranju i popunjavanju medijskog prostora.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Pismo medija izraelskim vlastima: Napadi na novinare su napadi na istinu

Preminuo srbijanski novinar Petar Luković

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti