Bosna i Hercegovina     | 03.05.2020. 11:28 |

SSSBiH - Vrijeme pandemije pokazalo koliko je važna uloga novinara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine istaknuo je Svjetski dan slobode medija- 3. maj kao dan kad se slave osnovni principi slobode medija, ali i dan u kojem se mora ukazati na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika pritiska i utjecaja na medije i medijske radnike.

- Nažalost, novinari u Bosni i Hercegovini svakodnevno su izloženi raznim pritiscima, kojima se želi zaustaviti njihov istraživački rad i narušiti integritet – navodi se.

Kako Sindikat naglašava, vrijeme pandemije i stanje nesreće pokazalo je koliko je važna uloga novinara, posebno u kriznim situacijama. Zato je, ističe SSSBiH, neophodno da budu zaštićeni dok ispunjavaju javnu misiju u rizičnim uslovima.

- Neprihvatljivo je da novinari, i u ovim vanrednim okolnostima, postaju kolateralne žrtve, suočene sa napadima raznih neprijatelja slobode štampe, uključujući i predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, koji pokušavaju iskoristiti situaciju da se obračunaju sa svojim kritičarima – naglašeno je.

Kako u saopćenju navodi SSS BiH 'Sindikat i novinari moraju ostati nezavisan i objektivan korektor u bh. društvu'.

- Svako u okviru svoje djelatnosti mora nastaviti otkrivati i ukazivati na sve anomalije čije posljedice trpe građani i radnici u našoj državi, sve s ciljem da društvo u kojem živimo i radimo bude pravedno i jednako za svakoga.

Nadamo se da ćemo 3. maj naredne godine dočekati sa većim obimom prava i platama za sve radnike, boljim i sigurnijim uslovima na radu, manje pritisaka na medije i medijske radnike i sa mnogo više istinskog istraživačkog novinarstva  - saopćeno je iz SSSBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sindikalna potrošačka korpa u januaru koštala 2.895 KM

Sindikalna potrošačka korpa za juli 2.827,30 KM

USK - Povodom Dana slobode medija održana konferencija 'Mediji i obrazovanje'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo