Stranačke aktivnosti     | 01.05.2020. 14:57 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

NB: Pozivamo inspekcije da osiguraju pravo na uvećanje plaće radnicima koji rade za praznik

Nezavisni blok poziva nadležne inspekcije da tokom prvomajskih praznika prate rad svih poslodavaca u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo na obaveznu zaštitu radnika i ostvarivanja njihovog, zakonom zagarantovanog prava na uvećanje plaće za rad u vrijeme praznika ted a iskustva govore kako se ta obaveza u ranijem periodu nije poštivala.

Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, ali se svima onima koji rade u tom vremenu, mora osigurati uvećanje plate i to inspekcije moraju pratiti i svim takvim radnicima osigurati. To znači da se svim radnicima koji će raditi 1. i 2. maja, moraju biti osigurana prava i uvećana plata, na način propisan Zakonom.

Upućujemo poziv i svim radnicima kojima bi eventualno bila uskraćena ova mogućnost i njihovo pravo, da takve poslodavce prijave, a inspekcije da hitno u takvim slučajevima da reaguju.

Član 76. Zakona o radu jasno precizira da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Oni koji krše ove zakonske obaveze, odnosno ne uvećaju plaće radnicima dobivaju prekršajne mjere koje iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe i poslodavce kao fizičke osobe.

Želimo podsjetiti da je Nezavisni blok, u okviru svog parlamentarnog djelovanja na Federalnom nivou, inicirao rješavanje ovog pitanja, odnosno osiguravanje prava radnika na slobodne dane u vrijeme praznika i neradnih dana. Zatražili smo od nadležnih institucija da dostave informacije o svim poslodavcima koji su tražili od radnika da rade prošle godine 1. maja – Međunarodnog dana rada, kao i u dane vjerskih praznika. Također zatražili smo da radnici koji su radili za vrijeme praznika, da budu posebno plaćeni, odnosno da se taj rad karakteriše kao prekovremeni rad.

Vrijeme je da se konačno radnik počne cijeniti i njegova prava poštovati u našoj zemlji, a institucije države moraju raditi tako da budu na strani tog radnika i poštivanja zakona u BiH.

 

 Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

NB

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'