Bosna i Hercegovina

U RS kazne od 100 do 300 KM ukoliko se ne nosi zaštitna maska i ne drži distanca

Saopćenje

BANJA LUKA, 30. aprila (FENA) - Novčanom kaznom od 100 do 300 KM kaznit će se osobe u Republici Srpskoj, ako ne poštuje vanredne mjere kojim je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje zaštitnih mjera fizičke distance ili drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.

Osim nadležnih inspektora, kazne mogu izricati i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Komunalna policija, potvrđeno je danas iz entitetske vlade.

Apeluju na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera s ciljem zaštite i suzbijanja širenja novog virusa korona.

Podsjećaju da je na prijedlog Vlade RS-a, predsjednica Željka Cvijanović, u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, danas donijela Uredbu sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te Uredbu sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Također, donijela je i Uredbu sa zakonskom snagom o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci za finansiranje „Hitnog projekta Covid-19 za BiH“, Uredbu sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice auto puta Banja Luka – Doboj i Uredbu sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača.

(FENA) H. D.
Vezane vijesti