Bosna i Hercegovina     | 30.04.2020. 13:38 |

Brkić i ministri vanjskih poslova zapadnog Balkana razgovarali sa Várhelyijem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao je na videokonferenciji ministara vanjskih poslova i evropskih integracija zapadnog Balkana sa evropskim povjerenikom za politiku susjedstva i proširenje Olivérom Várhelyijem.

Brkić je naglasio značaj nastavka provedbe reformi sa ciljem što bržeg uključenja u EU integracije. Naveo je da se Evropska unija još jednom dokazala kao strateški partner u borbi protiv širenja virusa korona i iskazao nadu da će tako biti i u razdoblju ekonomskog oporavka, za koji će biti potrebno mnogo vremena i novca.

Pozdravio je pristup Evropske unije da se o konkretnim projektima na državnoj ili regionalnoj razini razgovara što je prije moguće, a prva prigoda za to će biti predstojeći samit u Zagrebu. 

Tokom konferencije Várhelyi je informirao ministre o jučerašnjoj odluci Evropske komisije kojom se najavljuje više od 3,3 milijarde eura financijske potpore EU i Evropske investicijske banke zemljama zapadnog Balkana.

Istaknuo je da je cilj ove potpore riješiti trenutne zdravstvene i humanitarne potrebe nastale uslijed pandemije COVID-19, kao i pomoći socijalnom i ekonomskom oporavku regije.

Najavljena financijska potpora je donesena uoči samita EU - zapadni Balkan koji će biti održan 6. svibnja, pod hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU, kao bi se dodatno učvrstila potpora regiji.

Također je dodao da će EU nastaviti rad na pripremama ekonomskog i investicijskog plana za regiju u cilju rješavanja socioekonomskog utjecaja krize na modernizaciju gospodarstva regije, i nastaviti podržavati reforme kako bi se započeo smanjivati jaz u razvoju regije.

Naveo je da je Evropska unija odlukom da pomogne zapadnom Balkanu još jednom potvrdila blisko partnerstvo i značaj koji pridaje ovoj regiji, najavljujući ujedno i nastavak reformi neophodnih za napredovanje ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo