Bosna i Hercegovina     | 30.04.2020. 11:51 |

Jusko i Selimović posjetili Službu za poslove sa strancima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) Ismir Jusko i policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović posjetili su danas Službu za poslove sa strancima (SPS), gdje su razgovarali s direktorom i zamjenikom direktora te službe Slobodanom Ujićem i Mirsadom Buzarom.

Na sastanku je izvršena analiza dosadašnjeg stanja bezbjednosti po pitanju povećanog priliva migranata u Kantonu Sarajevo, te su razmjenjene operativne informacije o narušavanju javnog reda i mira i počinjenim krivičnim djelima od migranata.

Također, predmet razgovora je bio i stanje bezbjednosti u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj te preduzimanje mjera prema migrantima u uslovima prevencije COVID 19.

Istaknuta je odlična saradnja Službe za poslove sa strancima i MUP-a Kantona Sarajevo, naročito kroz provođenje zajedničkog operativnog plana čiji je rezultat sklanjanje migranata iz urbanih dijelova grada, javnih površina i ulica na području KS-a i njihov smještaj u privremene prihvatne centre i imigracioni centar.

Direktor Ujić je zahvalio na brzoj reakciji policije Kantona Sarajevo prilikom nedavnog masovnog kršenja javnog reda i mira u privremenom prihvatnom centru Blažuj gdje je učestvovalo više od 300 migranata, te je blagovremenom intervencijom pripadnika MUP-a KS vrlo brzo uspostavljen red u privremenom prihvatnom centru.

Koordiniranim aktivnostima MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima, identifikovana su dva lica koja su organizovala nerede u privremenom prihvatnom centru Blažuj te će se prema istima poduzeti mjere iz nadležnosti Službe za poslove sa strancima.

Pripadnici MUP-a KS će i dalje raditi na pojačanom osiguranju dva privremena prihvatna centra Blažuj i Ušivak, što je od izuzetnog značaja kada je u pitanju sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo.

Na kraju je istaknuta potreba nastavka zajedničkog djelovanja MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima s ciljem očuvanja javnog reda i sigurnosne situacije na području Kantona Sarajevo, a u cilju zaštite građana Kantona u kontekstu povećanog priliva migranata, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U akciji 'Sleeper' policija u Sarajevu zaplijenila 6,9 kg droge

Laketa s premijerom USK: U oblasti upravljanja migracijama postignut pozitivan napredak

Posjeta delegacije Biroa za borbu protiv terorizma State Departmenta Službi za poslove sa strancima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'