Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 15:06 |

Zaustaviti zabrinjavajući broj novozaraženih u RS-u, pojačati kontrole

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29.aprila (FENA) - Zvaničnici Republike Srpske izrazili su zabrinutost zbog povećanog broja osoba zaraženih virusom korona u tom bh. entitetu, u proteklih nekoliko dana, te istakali da je potrebno učiniti sve kako bi se ovaj zabrinjavajući trend zaustavio.

Apelovali su na građane da pokažu dodatnu odgovornost i disciplinu, posebno tokom predstojećih prvomajskih praznika, da strogo poštuju propisane mjere zaštite, kao i zaključke Štaba za vanredne situacije koje se odnose na ograničenje i zabranu kretanja i okupljanja u grupama u kojima je više od tri osobe.

Nakon sjednice Glavnog koordinacionog tima, čiji članovi su entitetska predsjednica Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, pozvani su nadležni da pojačaju kontrolu sprovođenja svih mjera Štaba za vanredne situacije.

Zatražili su da se ispita odgovornost svih pojedinaca prilikom sprovođenja protokola za smještaj osoba u karantine, a u vezi s događajima u Studentskom centru "Nikola Tesla", te da se odgovorni za propust u obavljanju svog posla kazne u skladu s propisima.

U RS je danas potvrđeno 59 novih slučajeva zaraze virusom korona, ukupno je inficiranih 767, oporavljenih 381, dok je preminulih 30.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'