Svijet     | 29.04.2020. 15:07 |

Ukrajinski predsjednik odobrio zakon o prodaji poljoprivrednog zemljišta

FENA Internet

KIJEV, 29. aprila (FENA) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odobrio je zakon o izmjeni ukrajinskih zakonodavnih akata o prodaji poljoprivrednog zemljišta, koji je parlament odobrio 31. marta, saopćeno je iz ureda za odnose s javnošću predsjednika.

Zakonom je predviđeno da od 1. jula 2021. godine samo državljani Ukrajine mogu steći vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem do 100 hektara (milion kvadratnih metara).

Od 1. januara 2024. godine pravna lica u vlasništvu Ukrajinaca dobit će priliku i za otkup do 10.000 hektara zemlje. Prodaja državnog i komunalnog zemljišta je zabranjena, podsjeća Xinhua.

Ukrajinski parlament glasao je za ukidanje zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta tokom vanrednog zasjedanja 31. marta. Očekuje se da će ovaj potez pomoći toj zemlji da prebrodi ekonomski šok izazvan pandemijom tako što će omogućiti 6,9 miliona vlasnika parcela da raspolažu svojom imovinom.

Prema novom zakonu, pitanje hoće li stranim državljanima odobriti pravo kupovine zemljišta odlučivat će se putem referenduma.

Zabrana prodaje poljoprivrednih površina uvedena je u Ukrajini 2001. godine. Od 2002. godine moratorij se više puta produžavao.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo