Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 13:20 |

Grad Sarajevo preuzima brigu o obnovljenom Olimpijskom muzeju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Obnovljeni Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine bit će jedna od najvećih turističkih atrakcija u glavnom gradu države i još jedan neprikosnoveni simbol mira, obnove i napretka, poručeno je danas nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Vijeće je prihvatilo odluku da Grad Sarajevo, odnosno ranije namjenski osnovana javna ustanova ubuduće brine, upravlja i razvija ovu instituciju od državnog značaja.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prethodno je potpisao ugovor sa rukovodstvom Olimpijskog komiteta BiH kojim je definirano da Grad Sarajevo koji je bio i lider u procesu završne faze njegove obnove, preuzima brigu o radu institucije.

- Olimpijski muzej, još jedan simbol Sarajeva, koji je zapaljen i uništen tokom opsade, obnovljen je i vraćamo ga građanima. Također, danas želim naglasiti i da će na ovaj način biti regulirano i njegovo funkcioniranje nakon što bude svečano otvoren - rekao je gradonačelnik Skaka.

Prema njegovim riječima, otvaranje obnovljene Vile Mandić u koju je vraćen Olimpijski muzej nakon skoro tri decenije izgnanstva, bit će organizirano čim to epidemiološke prilike budu dozvoljavale.

- Grad Sarajevo, nakon Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, Vijećnice, Bistričke stanice, sada preuzima brigu o još jednoj kulturnoj ustanovi. Učinit ćemo sve da u vremenu koje je pred nama, kada se očekuje normalizacija prilika i ovaj projekt bude uspješan i samoodrživ kao što su to i drugi veliki investicijski pothvati ove gradske administracije - rekao je, između ostalog, gradonačelnik Skaka, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Karić pozvala prijateljske i pobratimske gradove da podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Iduće sedmice počinje rekonstrukcija vrtića 'Kolibri' u Kolodvorskoj

Finansijska podrška Grada Sarajeva bh. sigurnim kućama se nastavlja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu