Bosna i Hercegovina

Džaferović uputio predsjedniku Italije poruku solidarnosti

Saopćenje, Foto Fena/Arhiva

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je predsjedniku Republike Italije Serđu Matareli (Sergio Mattarella) poruku solidarnosti i saučešća porodicama brojnih žrtava uzrokovanih širenjem zaraze virusa COVID-19 u toj zemlji.

U njegovom odgovoru, Matarela se pozvao i na emotivne fotografije povijesne sarajevske Vijećnice osvijetljene bojama italijanske zastave, koje su vidjeli milioni Italijana, a koje su ga duboko dirnule. Te fotografije su, po riječima predsjednika Italije, „spona snažnog i čvrstog prijateljstva koje ujedinjuje naše zemlje i naše narode".

Matarela je sa italijanske strane obećao suradnju u suočavanju zdravstvenog sektora sa vanrednim stanjem i u obnovi. U tom smislu, Italija organizira, zajedno sa uredima Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu, video-konferencije kako bi se razmijenila iskustva i zdravstveno-sanitarni protokoli između italijanskih eksperata i ljekara i zdravstvnih radnika bolnica iz Bosne i Hercegovine.

Ambasada Italije u Sarajevu će iduće sedmice dostaviti vlastima Bosne i Hercegovine 200 maski za potpomognuto disanje, izrađenih u suradnji sa italijanskim preduzećima koja posluju u Bosni i Hercegovini.

Italijanske nevladine organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini kroz fondove Italijanske kooperacije za razvoj djelomično su preorijentirale svoje projekte kako bi doprinijele borbi protiv COVID-19 i pružile pomoć obiteljima u potrebi, u zonama u kojima one djeluju.

Italija šalje dva vojna ljekara koji će pružiti pomoć kontigentu pri EUFOR-u i omogućiti bolju suradnju sa bolnicama u Bosni i Hercegovini i u cilju prevencije širiti iskustva stečena u Italiji u borbi protiv COVID-19.

Matarela je potvrdio čvrstu podršku Italije putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(FENA) J.Č.