Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 12:50 |

Ministarstvo zdravlja RS: Komisija će utvrditi propuste u vezi s karantinima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29. aprila (FENA) – Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) danas su potvrdili da je formirana Komisija za ispitivanje događaja u Studentskom centru "Nikola Tesla“ u Banjoj Luci, u koji su 27. aprila greškom dovezene osobe koje nisu zaražene koronavirusom.

Šest osoba u RS je proteklih dana, umjesto u karantin u Srednjoškolskom domu, greškom prevezeno u Studentski centar "Nikola Tesla“, među pacijente zaražene koronavirusom.

U Komisiji su predstavnici zdravstvenog sektora, inspekcije, sektora civilne zaštite i tog izolacijskog centra karantinskog tipa.

-Komisija će u najkraćem mogućem roku podnijeti izvještaj ministru zdravlja i socijalne zaštite radi utvrđivanja tačnih okolnosti i odgovornosti pojedinih osoba u provođenju protokola za smještaj osoba u karantine – saopćeno je iz resornog ministarstva.

Podsjećaju da je i Štab za vanredne situacije donio niz zaključaka koji se tiču uspostavljanja i funkcionisanja karantina i izolacijskih objekata karantinskog tipa te da je Institut za javno zdravstvo RS izradio Uputstvo za organizaciju i provođenje karantina na graničnom prijelazu i u lokalnoj zajednici.

Svi objekti za izolaciju karantinskog tipa su usaglasili i Uputstvo za postupanje sa osobama po ulasku u objekat za izolaciju karantinskog tipa.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a izražavaju žaljenje zbog neugodnosti koju su doživjele osobe koje su učesnici ovog događaja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

PSBiH - Održana sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!