Bosna i Hercegovina     | 29.04.2020. 11:09 |

PU Banja Luka - Policija vrši pratnju, a ne smještaj u karantine

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 29. aprila (FENA) – Iz Policijske uprave Banja Luka najavili su danas da će utvrditi odgovornost i provesti unutrašnji postupak protiv policijskih službenika koji su 27. aprila šest osoba, umjesto u karantin u Srednjoškolskom domu, dopratili u Studentski centar „Nikola Tesla“, gdje su smješteni pacijenti zaraženi koronavirusom.

Policija je izvršila pratnju vozila u kojem je bilo šest osoba, državljana BiH, od Jakupovaca, kod Laktaša do Studenskog centra „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci, umjesto do Srednjoškolskog đačkog doma u tom gradu.

- Bit će utvrđeno kako je došlo do ove greške – saopćeno je danas iz Policijske uprave Banja Luka.

Dodaju da policijski službenici Policijske uprave Banja Luka nisu nadležni za prijem i smještaj građana u Studentski centar.

Podsjećaju da je u skladu s Uputstvom za organizovanje i provođenje karantina na graničnim prijelazima i u lokalnim zajednicama i dogovora odgovornog tima, obaveza policijskih službenika pratnja lica od karantina sa graničnog prijelaza, do karantina koji su određeni odlukom grada, odnosno općine.

Njihov smještaj vrši odgovorni tim imenovan u lokaloj zajednici.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić danas je rekao da očekuje da „svako u lancu“ preuzme svoj dio odgovornosti, kada je riječ o propustu zbog kojeg je šest osoba, koje su stigle iz inostranstva, umjesto u lokalni karantin u banjalučkom Đačkom domu smještene u Studentski centar "Nikola Tesla", gdje se nalaze osobe za koje je utvrđeno da su pozitivne na virus korona.

Izrazivši žaljenje zbog tog propusta, Šeranić se izvinio osobama koje su se našle u Studentskom centru umjesto u lokalnom karantinu, kao i njihovim porodicama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Policiju Brčkog posjetili članovi Asocijacije vojno diplomatskih predstavnika u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo