Regija     | 29.04.2020. 10:52 |

U Sloveniji od danas ponovo otvorene knjižnice, galerije i muzeji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 29. travnja (FENA) - U Sloveniji su od srijede, zbog povoljnije epidemiološke situacije vezane uz zarazu koronavirusom, opet otvorene knjižnice, galerije i muzeji, od idućeg ponedjeljka se dopušta rad gostionica i lokala na otvorenim prostorima - terasama i vrtovima.

Najavljuju se i nova popuštanja nekih restrikcija, iako za sada ne i odredbe koja zabranjuje napuštanje matičnih općina, prenosi Hina.

Slovenska vlada je nakon sinoćnje sjednice objavila da je od srijede vrata otvaraju knjižnice, galerije i muzeji, a ponovo mogu djelovati agencije za posredovanje nekretnina i obavljati se dimnjačarske usluge.

Od ponedjeljka će pak biti dopušteno posluživanje gostiju lokala na otvorenim prostorima - terasama i vrtovima, a ukinuta je i mjera da osobe starije od 65 godina kupovinu mogu obavljati samo od 8 do 10 sati ujutro, pa će u trgovine koje su otvorene moći ići tijekom cijelog radnog vremena.

Od ponedjeljka će opet biti dopušteno djelovanje radionica za popravak odjeće i obuće, za izradu ključeva, svoje usluge kupcima će opet nuditi fotografi, fotokopirnice, krojači, urari i zlatari, krznari i proizvođači kožne galanterije.

Tada će se otvoriti i kozmetički saloni, usluge manikure i higijenske njege, moći će se opet obavljati masaža i pedikura, dok ostale djelatnosti, kao rad sauna, kupki wellness centara, usluge piercinga, tetoviranja i slične i dalje ostaju "zatvorene" jer se  njihovo djelovanje u vrijeme epidemije i dalje smatra rizičnim za prijenos koronavirusa.

Kako bi se spriječile moguće gužve pred predstojeće prvomajske blagdane vlada je donijela odluku po kojoj trgovine koje pretežno prodaju prehrambene namirnice, a koje su i do sada bile otvorene, mogu raditi i u nedjelju od 8 do 13 sati.

Prema najavama, vlada će na današnjoj novoj sjednici donijeti odluku o ublažavanju još nekih restrikcija i pokretanju nekih gospodarskih aktivnosti, dok se ukidanje zabrane napuštanja matičnih općina još ne planira, ali je moguće ublažavanje te mjere.

Kako danas prenose slovenski mediji, ministrica za obrazovanje, znanost i sport Simona Kustec najavila je kako bi škole i vrtići svoja vrata opet mogli otvoriti 11. svibnja, no to je pitanje još otvoreno i epidemiolozi o tome imaju podijeljena mišljenja.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo