Stranačke aktivnosti     | 28.04.2020. 14:46 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Šepić: Zbog afere 'srebrenih respiratora', usvojiti Zakon o nadzoru javnih nabavki

 

Nezavisni blok poziva sve odgovorne parlamentarne političke stranke u našoj zemlji da podrže usvajanje Zakona o kontroli utroška sredstava i uspostavi parlamentarnog nadzora nad provedbom javnih nabavki u vrijeme stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom COVID-19 i tokom intervencije vlada za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica.

"Pokrenut ćemo inicijativu da se ovaj prijedlog usvoji, te da on predviđa i punu transparentnost i informisanje javnosti o svim detaljima nabavki, posebno kad se radi o ovakvim velikim zahvatima, kao što je bio slučaj u aferi 'Srebreni respiratori'.

Nikada nije bilo važnije da javnost zna šta se dešava i kako se novac građana troši, baš u vrijeme pada privrede i dizanja kredita i kada se tvrdi da imamo rupu u budžetu. Sva ova sramota sa nabavkama se dešava tokom sveopšteg belaja, što posebno ostavlja gorak ukus svakom čestitom čovjeku” poručio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

"Gnjev javnosti je usmjeren prema kompaniji 'FH Srebrena malina', ali ključna odgovornost je na naručiocu - Vladi FBiH koja mora odgovarati. Pozivam da tužilaštva i SIPA svoje aktivnosti usmjere posebno prema donosiocima odluka. Oni su najodgovorniji, jer da su htjeli poštene nabavke, mogli su recimo pitati Ćorluku iz Violete kako je kupio za 400 hiljada KM 6 respiratora i 520 hiljada komada različite medicinske opreme- rukavica, zaštitnih maski i odijela koja je donirao zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji. Isto je kupio u Kini, kao što je i kupovina koju je Novalićev i Solakov dobavljač platio tri- četiri puta više, ali parama građana BiH. Zbog ovoga slučaja i Novalić i Solak moraju podnijeti ostavke, a tužilaštvo treba hitno ovaj slučaj procesuirati i javnost obavijestiti o rezultatima, jer ovaj primjer nabavke respiratora predstavlja urnek kako oni troše i namjeravaju trošiti sredstva i u vremenu ove krize. Zato to moramo hitno zaustaviti osiguravanjem punog nadzora i uključenosti parlamenta i javnosti u procese ovakvih nabavki”- izjavio je Šepić.

 

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom