Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 13:20 |

Počelo vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) – Dom naroda Parlamenta Federacije BiH počeo je vanredno zasjedanje, koje je zakazano zbog donošenja rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta i novih zakona koji su predloženi radi prevazilaženja posljedica nastalih usljed pandemije koronavirusa.

U odnosu na dosadašnji iznos budžeta za 11 posto je viši rebalans, te iznosi 5,5 milijardi KM.

Planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, koji će poslužiti za primjenu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskiih posljedica u uvjetima pandemije, o kojem će također glasati delegati.

Taj zakon poznatiji kao „korona zakon“ predviđa, između ostalog, subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

S obzirom na to da je rebalans budžeta, kao i „korona zakon“ već odobrio Predstavnički dom, ukoliko budu izglasani i u Domu naroda bit će omogućeno da stupe na snagu.

Također, to se odnosi i na preostale tačke dnevnog reda sjednice Doma naroda, među kojima je zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, te odluke o prihvatanju zaduženja Federacije po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za COVID-19 za BiH, te zaduženja u okviru instrumenta MMF-a za brzo finansiranje.

Delegati će se izjašnjavati i o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog fonda solidarnosti.

Javnost može pratiti sjednicu putem streama na YouTube kanalu Doma naroda PFBiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/4408

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13DIoPTCQlb245fDAWVH_XyP8YCIgdI6A?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dom narod Parlamenta FBiH usvojio izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite

Počela sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, bira se rukovodstvo FBiH

Danas konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana