Bosna i Hercegovina     | 28.04.2020. 10:00 |

UDIK predstavio publikaciju o nestalim i medijima u postdejtonskoj BiH i regionu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) predstavilo je publikaciju pod nazivom "Nestali, sjećanja i mediji u postdejtonskoj BiH i regionu" koja za cilj ima predočavanje trenutnog stanja u vezi s nestalim osobama u Bosni i Hercegovini, memorijalizacije i komemorisanja žrtava te uloge medija u BiH i regionu.

Autori publikacije su predstavnica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić, novinar Ibro Čavčić te predstavnik UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

Iz udruženja ističu da je prošlo više od dvije decenije nakon rata u BiH te da je i  dalje nepoznata sudbina više od 7.000 nestalih osoba.

- Do sada je pronađeno više od 25.500 posmrtnih ostataka nestalih osoba, a više od 23.500 žrtava iz proteklog rata je identificirano i njihovi posmrtni ostaci su predati obiteljima na ukop. U 12 mrtvačnica i centara za obdukciju i identifikaciju nalazi se više od 2.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka koji čekaju na identifikaciju. Zbog toga je jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu rješavanje pitanja neidentificiranih posmrtnih ostataka - navodi Čengić.

Prema podacima UDIK-a, na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije postoji više od 3.500 spomen-obilježja posvećenih ratnim stradanjima devedesetih, uglavnom izgrađenih u poslijeratnom periodu.

Ćudić ističe da su brojne analize pokazale da su mnogi od tih spomenika, ali i oni koji komemorišu žrtve Prvog i Drugog svjetskog rata te nekih ranijih perioda, zapravo uzrok sukoba u lokalnim zajednicama, te da produbljuju podjele i netrpeljivost među lokalnim stanovništvom.

Čavčić smatra da samo objektivno i nepristrasno izvještavanje u postkonfliktnoj zajednici može imati važnu ulogu u procesu suočavanja s prošlošću.

- Tamo gdje suočavanje s prošlošću nije cilj, nemoguće je govoriti o ulozi medija u procesu postizanja tog nepostojećeg cilja - zaključio je Čavčić.

Publikacija je nastala kao osma knjiga iz edicije Memorijali, a već od maja bide dostupna u brojnim bibliotekama u Bosni i Hercegovini i regionu, saopćeno je iz UDIK-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UDIK: Protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i BiH po mjeri ruskih ideja

'Žene i muškarci u BiH' –Prosječna starost porasla 6,9 godina, žene prosječno žive 5,2 godina duže

Predstavljena publikacija 'Bosna i Hercegovina na geografskim kartama do 20. stoljeća'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'