Stranačke aktivnosti     | 27.04.2020. 19:21 |

Saopćenje za javnost Naše stranke (NS)

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Bez kvalitetne podrške poljoprivredi i prehrambenoj industriji teško je vjerovati u oporavak ekonomije FBiH

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputila je zahtjev za sazivanje sjednice Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, čija je potpredsjednica. Smatra da je to posljednja instanca na kojoj se može popraviti loš odnos koji Vlada ima prema poljoprivredi.

Klarić traži da se raspravi set mjera za povećanje obima poljoprivredne proizvodnje u Federaciji BiH za 2020. godinu, koji je donijelo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva; rebalans budžeta za 2020. i njegova povezanost s implementacijom pomenutog seta mjera; plan implementacije mjera; plan izvještavanja o provedbi mjera te inicijative zastupnika prema Ministarstvu poljoprivrede koje imaju za cilj suzbijanje posljedica pandemije i šta je po tim inicijativama učinjeno. Klarić smatra da je djelovanje Vlade u segmentu poljoprivrede netransparentno i sumnja da će biti postignuti ikakvi rezultati ako se ne intenziviraju pritisci da se nešto učini.

“Poljoprivreda danas nije više samo prilika za razvoj posrnule privrede i ekonomije, ona je prijeka potreba. Kao i prehrambena industrija. U njih se mora ulagati racionalno, mudro, odgovorno i organizovano.

U BiH to bi značilo povećanje proizvodnje od 50% na strateški osmišljen način. Međutim, poljoprivrednici i dalje čekaju zaostale poticaje i nemaju transparentne upute kako da djeluju.

Prehrambena industrija se trenutno suočava s velikim problemima koji se tiču nabavke repromaterijala, poskupljenja transporta i rokova isporuke te ne nailazi na razumijevanje donosioca odluka. Podrška u stočarstvu izostaje te se jako malo ulaže u sigurnost kvalitete hrane i širenja bolesti.

U isto vrijeme veliki broj lokalnih stručnjaka nudi svoju pomoć vladama na različitim nivoima vlasti i volontira na terenu dok ih predstavnici vlasti ignorišu i ne uključuju u svoja radna tijela.

Dobre inicijative koje imaju cilj poboljšanje trenutne situacije se guraju pod tepih samo zato što dolaze od zastupnika opozicije.

Vladi Federacije BiH sam, kao zastupnica u Federalnom parlamentu, predložila 13 mjera za povećanje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Prošlo je od tada mjesec dana i još nisam dobila mišljenje, odgovor ili bilo šta što bi bio izraz njihove dobre namjere. Mjere su pripremljene u saradnji s kolegama s Univerziteta, ljudima iz privrede i poljoprivrednicima.

Nepopravljivo sam se nadala da će izazovna vremena poput ovih iz svih nas izvući najbolje, međutim, izgleda da je najbolje što ova vlast može, bila epidemija ili ne, opstruirati bilo kakav napredak i politikantstvo izdizati iznad struke”, rekla je Klarić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

NS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost SDP, NIP i NS

Forto: Naša stranka će vlastitim idejama pokrenuti ovu državu (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana