Bosna i Hercegovina     | 27.04.2020. 15:23 |

Predstavljana analiza o usklađenosti vanjske politike ZB6 s EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Šest država zapadnog Balkana vrlo jasno u vanjskopolitičkim prioritetima navode članstvo u Evropskoj uniji pa se obaveza za usklađivanjem ne čini posebno zahtjevnom s utvrđenim nacionalnim interesima, kazala je Nedžma Džananović Miraščija autorica političke analize "Vanjske politike država zapadnog Balkana - usklađenost s vanjskom politikom EU".

Također, kako je kazala, sasvim logičnim čini se i kontinuirana izgradnja diplomatsko-birokratskih kapaciteta, jer je i to značajna pretpostavka sudjelovanja u pravima i obavezama koje članstvo podrazumijeva.

Evropska unija putem tih uvjeta testira političko i simboličko opredjeljenje država, njihovo usaglašavanje i zajedničko djelovanje, ali i spremnost za kontinuirano ulaganje u razvoj konkretnih diplomatsko-birokratskih kapaciteta za bavljenje širim međunarodnim kontekstom.

Osnovni cilj analize, čije je online predstavljanje organizirala Vanjskopolitička inicijativa BH u saradnji s Fondacijom Friedrich Ebert, bio je utvrditi da li, u kojoj mjeri i na koji način, zemlje zapadnog Balkana ispunjavaju taj dio političkih kriterija, te identificirati faktore i aktere koji utječu na veći ili manji stepen usklađenosti.

Usklađenost s vanjskom politikom EU u konkretnim međunarodnim okolnostima istovremeno je jasan indikator stvarne utemeljenosti deklarativnih vanjskopolitičkih prioriteta zemalja, ali i dometa transformativne i strukturalne vanjskopolitičke moći EU u ovoj oblasti, pogotovo u odnosu na druge aktere prisutne u regionu u različitim kapacitetima.

Zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno kazao je da Evropska unija ovu regiju tretira drugačije nego ostale zemlje jer ih vide kao buduće članice Evropske unije.

- Međutim, na tom putu mi imamo i očekivanja. EU mora vidjeti motivaciju kod lidera da ispune data obećanja! Evropska unija je tu da pomogne, u to nema sumnje - zaključio je Sinno.

Na panelu koji je održan kao dio predstavljanja analize savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i jedan od panelista Jasmin Hasić naglasio je da se razgovor o toj temi mora nastaviti jer pitanja vezana za vanjsku politiku u BiH akademski i u praktično-institucionalnom smislu su pomalo zamrle, te je potreban dijalog za njihovo oživljavanje.

Adi Ćerimagić iz Evropske inicijative za stabilnost (ESI) ocijenio je da je pozitivna svijest o promjeni veoma bitna, a historijski važna poruka je da zemlje zapadnog Balkana mogu zajedno mnogo toga, primjer je pismo ministara vanjskih poslova država koje su uputili prema EU.

Senada Šelo-Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba napomenula je da smo sami kreatori svoje sreće i života te kada se bude imala ta svijest onda će se lakše razumjeti i mijenjati svijet.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice i nadležnih institucija, rezidentnih ambasada i misija u Bosni i Hercegovini i medija, saopćeno je iz Vanjskopolitičke inicijative BH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana