Svijet     | 27.04.2020. 14:54 |

Kina uzvraća na američke optužbe o odgovornosti za pandemiju

FENA Internet

PEKING, 27. aprila (FENA) - Kina je u ponedjeljak kritikovala pozive za istragom njene uloge u pandemiji koronavirusa, navodeći manjkavosti u američkoj reakciji u sprečavanju širenja virusa i pozivajući Washington da prizna vlastite greške.

- Nadamo se da će Sjedinjene Države odgovoriti na brige američkog naroda i međunarodne zajednice. Možda bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mogla biti pozvana da pomogne u istrazi - izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na današnjem brifingu za novinare.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da Washington prekida uplate WHO, čiji je SAD bio najveći donator, tvrdeći da je ta UN-ova agencija slabo reagovala na pandemiju i pokazala pristrasnost prema Kini.

Kina, u kojoj je virus prvi put primijećen krajem prošle godine, uporno negira optužbe SAD-a i nekih drugih zemalja da je držala u tajnosti informacije o pandemiji, omogućujući joj da se proširi daleko više nego što bi mogla, i da je na taj način usporila reakcije drugih zemalja.

Kineska državna novinska agencija Xinhua također je danas objavila komentar u kome se optužuju američki republikanski političari što nastoje ostvariti političke poene napadajući Kinu zbog pandemije.

- Potezi američkih konzervativnih političara da okreću krivicu prema drugima i pažnju javnosti samo će naškoditi onima koji se bore protiv ove pandemije i učinit će globalnu borbu mnogo težom - navodi Xinhua u komentaru, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'