Stranačke aktivnosti     | 27.04.2020. 14:06 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Saopštenje za javnost

Nezavisni blok: Vlada mora osigurati smanjenje cijena goriva na prostoru cijele FBiH

Nezavisni blok poziva Vladu Federacije BiH i nadležne inspekcije da hitno osiguraju smanjenje cijena goriva na prostoru cijele FBiH i da javnost hitno upoznaju o efektima i stepenu primjene naredbe o ograničavanju marže na gorivo u ovom entitetu. Kako je moguće da je od početka ove godine, gorivo u entitetu Republika Srpska niže i preko 30 posto, a takodjer i nakon naredbe koju je Vlada FBiH donijela početkom aprila ove godine, cijene goriva su, u entitetu RS, u pravilu niže za oko 20 posto u odnosu na FBiH? 

S druge strane, ogromne su i razlike u cijenama goriva u samoj Federaciji BiH, razlike se kreću i do 30 posto, zavisno od prodavača i benzinske stanice. Ako je marža ograničena na 25 pfeninga po litru, kako je moguće da je razlika u cijenama od benzinske do benzinske i preko 40 pfeninga danas? Vrlo je jednostavno sve ovo uočiti i ako se želi spriječiti i zato tražimo od Vlade da hitno odgovori na ova pitanja i da zaustavi nesavjesne trgovce naftom i naftnim derivatima da, posebno u ovom vremenu krize, ostvaruju ekstra profit. 

Ovu je oblast trebalo davno urediti, posebno imajući na umu, da je Parlament BiH, još u februaru 2018. godine usvojio Inicijativu Nezavisnog bloka da se ograniče marže na gorivo i zadužio entitetske vlade da to provedu. 

Takodjer, podsjećamo na naš raniji zahtjev i ponovo pozivamo nadležne da izrade i javno objave Registar privrednih subjekata koji su u ovom vremenu pandemije koronavirusa podizali cijene osnovnih životnih namirnica, lijekova i dugih proizvoda neophodnih za život. 

Gradjani imaju pravo da znaju ko je to sve radio i da se, nakon ove krize odrede da li trebaju i dalje ići u takve radnje, jer je sigurno i značajan broj onih savjesnih trgovaca koji nisu povećavali cijene i ostali uz narod i u ovim teškim vremenima. 

Press služba

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu