Korona virus

Dva nova slučaja covida-19 u HNŽ-u, situacija u Čitluku pod kontrolom

Tekst: Roland Grabovac, Foto FENA/Arhiv

MOSTAR, 27. travnja (FENA) - U protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) zabilježena su dva nova slučaja covida-19, oba u Mostaru.

Na redovitoj konferenciji za novinare savjetnika predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka iznio je podatak da su u covid-bolnici Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar hospitalizirana tri nova pacijenta, a jedan je otpušten na kućno liječene. Trenutno se liječe 22 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru u teškom stanju, a šest na liječenju uz potporu kisikom.

Epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić osvrnula se na situaciju na području općine Čitluk, gdje je stanje, po njezinim riječima, stabilizirano i stavljeno pod kontrolu.

Svi stanovnici Franjevačkog samostana u Međugorju negativni su na covid-19, kao i stanovnici samostana u Miletini. U Majčinom selu još je pet covid-pozitivnih osoba, ali oni nemaju simptome niti zdravstvene tegobe, dodala je dr. Jurić.

- Na području Čitluka postigli smo totalni prekid pojave novooboljelih unutar četrnaest dana. Imali smo još jedan uvezeni slučaj, radi se o onkološkoj pacijentici koja je došla u Čitluk iz Zagreba. Ona je izolirana i nismo imali daljnje transmisije virusa - pojasnila je epidemiologinja, dodavši kako je još prerano za opuštanje, unatoč dobroj situaciji na terenu.

Na novinarsko pitanje o mogućem drugom valu virusa SARS-CoV-2, dr. Jurić odgovorila je kako postoji realna mogućnost da se nešto tako dogodi.

- Velika većina svjetskih stručnjaka slaže se kako je moguće da dođe do drugog vala na jesen kada se, inače, drugi respiratorni virusi "podižu" i postaju opasni za ljude. Međutim, ako se to i dogodi, očekujem da će taj drug val biti slabiji u odnosu na prvi - istaknula je dr. Jurić.

Načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a HNŽ-a Branko Drinovac prokomentirao je ukidanje policijskog sata i popuštanje restriktivnih mjera u Federaciji BiH, kazavši kako je stav MUP-a i Stožera civilne zaštite HNŽ-a da je do toga došlo pomalo preuranjeno.

- Ipak, na snazi ostaju druge mjere: zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu i zabrana kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina osim u određeno vrijeme i dane. Sljedećih dana bit će više mobilnih policijskih timova koji će kontrolirati stanje na terenu - poručio je Drinovac.

Dodao je kako u protekla 24 sata nije bilo prekršitelja mjera samoizolacije. Osam policijskih djelatnika trenutno se nalazi u preventivnoj samoizolaciji, a do sada niti jedan policajac u HNŽ-u nije bio covid-pozitivan.

Na novinarsko pitanje hoće li se ponovno dopustiti nazočnost novinara na redovitim konferencijama za novinare, Juka je odgovorio kako će Stožer sljedećih dana razmotriti tu mogućnost.

(FENA) R.G.