Bosna i Hercegovina     | 24.04.2020. 15:00 |

Predstavljanje analize o usklađenosti vanjske politike ZB6 sa EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Vanjskopolitička inicijativa BH u saradnji s Friedrich-Ebert-Stiftung BiH organizirat će u subotu, na Zoom platformi, predstavljanje analize "Vanjske politike država zapadnog Balkana - usklađenost s vanjskom politikom Evropske unije" autorice prof. dr. Nedžme Džananović Miraščija.

Svih šest država zapadnog Balkana (ZB6) vrlo je jasno u svojim vanjskopolitičkim prioritetima navelo članstvo u EU, pa se obaveza za usklađivanjem i približavanjem ne čini posebno zahtjevnom ili inkompatibilnom s utvrđenim nacionalnim interesima u svakoj od tih država.

Također, sasvim logičnim čini se i kontinuirana izgradnja diplomatsko-birokratskih kapaciteta, jer je i to značajna pretpostavka sudjelovanja u pravima i obavezama koje članstvo podrazumijeva.

Evropska unija putem tih uvjeta testira političko i simboličko opredjeljenje država, njihovo usaglašavanje i zajedničko djelovanje, ali i spremnost za kontinuirano ulaganje u razvoj konkretnih diplomatsko-birokratskih kapaciteta za bavljenje širim međunarodnim kontekstom.

Osnovni cilj te analize je utvrditi da li, u kojoj mjeri, i na koji način, ZB6 ispunjavaju taj dio političkih kriterija, te identificirati faktore i aktere koji utječu na veći ili manji stepen usklađenosti.

Usklađenost s vanjskom politikom EU u konkretnim međunarodnim okolnostima istovremeno je jasan indikator stvarne utemeljenosti deklarativnih vanjskopolitičkih prioriteta ZB6, ali i dometa transformativne i strukturalne vanjskopolitičke moći EU u ovoj oblasti, pogotovo u odnosu na druge aktere prisutne u regionu u različitim kapacitetima.

Na predstavljanju će osim autorice govoriti i zamjenik šefa Delegacije EU Khaldoun Sinno, savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH dr. Jasmin Hasić, analitičar iz European Stability Initiative Berlin (ESI) Adnan Ćerimagić i dr. Senada Šelo-Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose Zagreb.

Učesnici će biti predstavnici institucija EU i BiH, nevladinog sektora, akademske zajednice, medija, te studenti srodnih fakulteta. Predstavljaju će prisustvovati i određeni broj učesnika iz zemalja regije, najavljeno je iz Vanjskopolitičke inicijative BH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hrvati u Srbiji – nikada malobrojniji, iznadprosječno stari i slabo obrazovani

MUP RH: U piću pronađeno sredstvo za pranje ili odmašćivanje

Državni inspektorat RH: U mineralnoj vodi iz Rijeke nema nepravilnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo