Kultura     | 24.04.2020. 14:29 |

Hor opere Narodnog pozorišta na virtuelnoj sceni sa Orkestrom bez granica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo udružio se na svojoj virtuelnoj sceni sa jedinstvenim "No Borders Orchestra" ("Orkestar bez granica") izvodeći Quarantine operu "Don Pasquale" Gaetana Donizettija.

- Specifične situacije u životu za umjetnike su uvijek izazov i poticaj za stvaranje i drugačije oblikovanje umjetnosti. Činilo nam se da je ovo trenutak u kojem se ukazala prilika da iz svojih domova sarađujemo sa umjetnicima širom svijeta, u čemu nas je do sada sprečavala fizička distanca - navodi se u saopćenju Narodnog pozorišta Sarajevo.

Misija "Orkestra bez granica", ujedinjavanja različitosti kroz zajedničko muziciranje, potakla je umjetnike u NPS da, bar na trenutak, prevaziđu sve barijere i nametnutu razdvojenost te omoguće da se spojimo u svijetu muzike.

Sve dionice hora i orkestra snimane su odvojeno, u kućnim uslovima, mobilnim telefonima i u devet gradova: Sarajevo, Berlin, Zagreb, Beograd, Minhen, Skoplje, Ljubljana, Novi Sad, Ulm, te naknadno spojene u nesvakidašnje izvođenje numere "Che interminabile andirivieni" iz opere "Don Pasquale" Gaetana Donizettija.

Cijeli kreativni tim ovog malog audio-video projekta čine članovi Opere NPS (izuzev realizatora video zapisa): Dragan Rokvić (ilustracija i režija), Alen Lemešević (mastering i produkcija tona), Salem Kapić-Kantardžić (video artist), Danijel Žontar (šef hora), Premil Petrović (umjetnički rukovodilac NBO), Alma Gabela (producent), Amila Ibrahimpašić-Balach (prevod). 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!