Kultura     | 24.04.2020. 15:27 |

Konkurs za takmičarski program 14. festivala 'Prvi kadar'

FENA Sanda Hrkić

ISTOČNO SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Raspisan je konkurs za takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog festivala 'Prvi kadar', a rok za prijavu je 25. august ove godine. Pravo učešća na festivalu imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine.

Filmovi će se takmičiti u Međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova stranih autora 'U fokusu'; Regionalnoj selekciji dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora 'Eks JU u fokusu'; Međunarodnoj selekciji kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora 'Kratke priče'; Međunarodnoj selekciji kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta 'Ključ za film' te 'Novi pogledi' Međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

Ovogodišnji festival bit će održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, pod motom 'Festival bez maske!'. I ove godine autori će se takmičiti za festivalske nagrade.

Kako navodi u saopćenju za javnost umjetnička direktorica i selektorica Aleksandra Mitrić-Štifanić, moto festivala 'nas podsjeća na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja, težnju festivala da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja, u nadi da dolazi bolje vrijeme za filmsku umjetnost i kolektivni doživljaj filma u bioskopu, nakon što se epidemija završi'.

I za ovogodišnji festival planiran je bogat takmičarski i prateći program festivala, sa filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta. U okviru pratećeg programa festivala planirano je održavanje Filmske škole 'Prvog kadra' sa radionicama dokumentarnog i animiranog filma, DokMasterKlas predavanja, promocije filmskih izdanja, izložbe, projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, programi posvećeni laureatima, velikanima domaćeg filma, Dječiji filmski program KIDS Fest i specijalne filmske projekcije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počinje internet glasanje za učeničke radove pristigle na ovogodišnji Konkurs 'Mladi i naslijeđe'

'Partner' nagradio uspješne organske proizvođače

Raspisan konkurs za prijem 36 policajaca  i četiri  mlađa inspektora u MUP-u BPK Goražde

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'