Bosna i Hercegovina     | 23.04.2020. 17:09 |

Obilježena 28. obljetnica obrane Livna

FENA Mario Loncar

LIVNO, 23. travnja (FENA) - U povodu 28. obljetnice obrane Livna gradska, županijska i državna izaslanstva te predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i upalila svijeće ispred spomenika poginulima za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

- Veliku smo žrtvu podnijeli u obrambenom ratu braneći svoja ognjišta, veliki broj pripadnika Hrvatskog vijeća obrane položio je svoje živote. Stoga i danas, na 28. obljetnicu obrane Livna i livanjskog kraja posebnu zahvalnost upućujem roditeljima i obiteljima naših poginulih branitelja - kazao je tom prigodom livanjski gradonačelnik Luka Čelan.

Čelan je uputio čestitku i zahvalu svima onima koji su 1992. stali u obranu Livna i sudjelovali u tim povijesnim bitkama.

- Ni današnja vremena nisu nimalo laka ni jednostavna. Pogođeni smo novom krizom, zatvoreni u vlastitim domovima. Svaka je kriza plodno tlo za porast nepovjerenja i loših nakana. Pozivam sve nas da se izdignemo iznad bilo kakvih podjela kako bi iz ove krize izašli jači i spremniji za bolju sutrašnjicu - dodao je gradonačelnik Čelan.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto istaknula je kako je trajna obveza svih budućih generacija baštiniti spomen i zahvalnost prema onima koji su dali svoj život za našu slobodu.

- Naša obveza je i u ovom vremenu ustrajati na ostvarenju ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini. Danas se prisjećamo i tužnih i teških vremena, ali i ponosnih vremena, stoga ovom prilikom želim svim braniteljima, svim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata, kao i svim stanovnicima grada Livna čestitati Dane obrane Livna, sa željom da u nekim drugim vremenima, nadam se, bude bolje za sve nas - poručila je Krišto.

Uime branitelja i braniteljskih udruga čestitku je uputio Dragan Konta.

Nakon polaganja cvijeća izaslanstva su obišla područja Rujana i Čelebića gdje su se odvijale ključne bitke za obranu Livna.

Na području Rujana, tridesetak kilometara sjeverozapadno od Livna, u travnju 1992. godine hrvatske snage zaustavile su prodor srpske vojske prema Dalmaciji i Hercegovini te uspostavile prvu crtu obrane.

Zbog pandemije covida-19 ovogodišnje obilježavanje Dana obrane Livna proteklo je bez javnih manifestacija i masovnih okupljanja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i glazbe

Modna revija osoba s invaliditetom 'Mogu, znam, hoću'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo