Svijet

Američki zvaničnik upozorava: Drugi talas pandemije može biti još gori

Saopćenje

WASHINGTON DC, 22. aprila (FENA) - Drugi talas koronavirusa mogao bi bi biti još opasniji od ove pandemije, upozorio je direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfield za Washington Post.

- Postoji mogućnost da će napad virusa na našu zemlju sljedeće zime biti još teži od onog koji smo upravo prošli, jer ćemo istovremeno imati i pandemiju gripa i korona virus - istakao je Redfield.

On je dodao da bi to bilo “nezamislivo naprezanje” američkog zdravstvenog sistema, prenosi Glas Amerike (VOA).

Redfield je naglasio važnost vakcinacije od običnog gripa, jer bi to “omogućilo da u bolnicama bude kreveta za vašu majku ili baku koje se mogu zaraziti koronavirusom”.

Precizirao je da je koronavirus stigla u SAD u trenutku kada je sezona redovnog gripa bila u opadanju. Po njegovim riječima, da je koronavirus stigla na vrhuncu gripa prošle zime, “to bi bilo zaista veoma, veoma, veoma, veoma teško”.

Redfieldovo upozorenje stiže u trenutku kada nekoliko američkih država razmatra popuštanje restriktivnih mjera.

On smatra da fizička distanca ostaje ključna za sprečavanje širenja virusa, pozvavši državne zvaničnike da naglašavaju važnost te mjere čak i kada počnu da ukidaju ograničenja.

Redfield je istakao da protesti u nekoliko američkih država na kojima je traženo otvaranje ekonomije, a koje je podržao predsjednik SAD Donald Trump, “nisu od pomoći”.

U SAD je više od 800 zaraženih i 45 hiljada preminulih od koronavirusa.

(FENA) J.Č.