Bosna i Hercegovina     | 22.04.2020. 14:30 |

Drljević: Muškarac iz Tešnja koji je izliječen od korone prebačen na hirurgiju

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. aprila (FENA) – Broj zaraženih osoba u Zeničko-dobojskom kantonu nije se mijenjao u odnosu na jučerašnji dan, kada je u tom kantonu bilo registrirano ukupno 96 pozitivnih pacijenata na koronavirus.

-Svi pacijenti su stabilni, niko nije na respiratoru, a samo njih četiri-pet imamo na kiseoničkoj podršci. Ta se brojka stalno mijenja, ali uglavnom ih u prosjeku toliko imamo.

Jednu smo ženu, koja ima bronhitis, iz izolatorija prebacili na naš odjel, ali i ona je stabilna. Pacijenta iz Tešnja, koji je bio operiran zbog abdominalnih problema, prebacili smo na daljnje liječenje na Odjel hirurgije, jer nakon mjesec dana liječenja te negativnog testa, više ga i ne smatramo Covid-19 bolesnikom - kazao je u izjavi za Fenu Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ).

On napominje da će uskoro ponovo testirati pacijente iz tzv. tuzlanskog klastera, koji se pokazao kao najzarazniji te koji je zarazio najviše osoba u ZDK-u.

-To su kardiološki bolesnici, koji su operirani i prema njima smo posebno oprezni. Do sada je 16 pacijenata izliječeno te otpušteno na kućni tretman, a uskoro ćemo još neke otpustiti- najavljuje Drljević i  ističe da se na tom odjelu trenutno liječe 24 osobe, a 44 na koronavirus pozitivna pacijenta nalaze se u izolatoriju KBZ-a.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 3.111 osoba, a 195 ili 19 više nego jučer, nalaze se osam hotela i motela u tom kantonu koji su pretvoreni u karantine i oni  su jučer prekinuli štrajk glađu.

Policija je u proteklih 24 sata izvršila 959 nadzora nad 1.030 osoba te zbog kršenja rješenja o samoizolaciji izrekla dvije sankcije. Nije bilo kršenja zabrane kretanja za mlađe od 18 te starije od 65 godina, ali je evidentirano te izdato 11 rješenja o kršenju „policijskog sata“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Zenička bolnica iz sredstava Vlade FBiH nabavila i novi linerani akcelerator za Odsjek radioterapije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo