Svijet     | 22.04.2020. 11:59 |

Španija ublažava restriktivne mjere u drugoj polovini maja

FENA Internet

MADRID, 22. aprila (FENA) - Španija namjerava početi s ublažavanjem mjera ograničenja uvedenih u cilju suzbijanja širenja koronavirusa u drugoj polovini maja, saopćio je u srijedu premijer Pedro Sanchez, iako bi se restrikcije mogle ponovo uvesti ukoliko se epidemija opet pogorša u jenoj od najteže pogođenih zemalja u svijetu.

S drugim mjestom na svijetu po broju zaraženih, više od 200.000 ljudi, i drugim evropskim po broju preminulih, 21.282, Španija je uvela neke od najstrožijih mjera blokade, uključući kontroverznu zabranu da djeca napuštaju kuću, čak i radi šetnje.

Španija je poduzela nekoliko mjera na ublažavanju blokade, uključujući omogućavanje nekim radnicima da se vrate na posao od prošle sedmice i davanje dozvole djeci da napuštaju domove od narednog vikenda, ali većina restrikcija ostaje na snazi.

Dok se krivulja rasta epidemije vidljivo umanjuje, mjere će biti ublažavane sporo i postepeno kako bi se obezbijedila sigurnost, kazao je Sanchez na sjednici parlamenta na kojoj će zatražiti od poslanika da produže vanredno stanje do 9. maja, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'