Svijet     | 22.04.2020. 11:28 |

Španija uhapsila jednog od najtraženijih boraca Islamske države

FENA Internet

MADRID, 22. aprila (FENA) - Španska policija uhapsila je jednog od najtraženijih boraca Islamske države u Evropi u južnom gradu Almeria, saopćila je vlada.

Egipćanin, koji se borio u Siriji i u Iraku, krio se u stanu s još dvije osobe koje je policija identifikovala i uhapsila, navodi ministarstvo unutrašnjih poslova u saopćenju objavljenom u utorak navečer.

 Čovjek se pojavljivao na jezivim fotografijama zločina Islamske države, saopćilo je ministarstvo.

- Uhapšeni čovjek proveo je nekoliko dana u sirijsko-iračkoj regiji i ima ekstremno nasilni kriminalni profil koji je privukao pažnju policijskih i obavještajnih službi u Evropi - navodi se u saopćenju, koje ne pominje identitet uhapšenog.

Trojica osumnjičenih stigli su iz sjeverne Afrike i boravili su na tajnoj lokaciji tokom provedbe španskih restriktivnih mjera protiv pandemije koronavirusa, napuštajući stan samo jedan po jedan i noseći zaštitne maske.

Policija nastoji privesti brojne od desetaka španskih muslimana koji su otišli u Siriju i Irak kako bi se borili na strani Islamske države i pokretali su napade na domaćem tlu poput onoga u Barceloni u 2017. godini kada su ubili 16 ljudi, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta