Bosna i Hercegovina     | 22.04.2020. 10:45 |

Operacija 'Tebra' - Optužnica za međunarodno krijumčarenje narkotika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Marijane Bilić (1979.), državljanke R Hrvatske.

Optužena se tereti da je od 2015. do 2019. godine, na teritoriji BiH,  s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi i uvećanja bračne imovine, organizovanim i izvršenim prijevozima veće količine opojne droge “cannabis” iz Republike Albanije, preko Crne Gore u BiH, kao bračni supružnik, pomagala u skladištenju i prepakivanju opojne droge, radi daljnjeg prijevoza i prodaje u R Hrvatsku.

Prema navodima optužnice, optužena je u prilikama kada je njen suprug na lokalitetu porodične kuće, od njemu poznatih osoba preuzimao, organizovao skladištenje i prepakivanje opojne droge radi njenog daljnjeg prijevoza i prodaje, u više navrata bila uključena na način da je osiguravala lokaciju, te pomagala u prijevozu i skladištenju opojne droge.

Optužena se tereti da je, s umišljajem, učiniocu neovlaštenog međunarodnog prijevoza i držanja radi daljnje prodaje supstance koja je propisima proglašena opojnom drogom, uklanjala prepreke za učinjenje krivičnog djela, prikrivala učinioca, kao i sredstva kojima je djelo učinjeno, tragove krivičnog djela i predmete pribavljene krivičnim djelom, čime je počinila krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Tokom provođenja istražnih operacija ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama R Hrvatske, te su osobe povezane sa optuženom procesuirana u pravosudnim institucijama Hrvatske.

Radi se o međunarodnoj operaciji u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga kodnog naziva "Tebra" u kojoj je sudjelovalo Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama iz R Hrvatske.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana