Svijet     | 21.04.2020. 20:54 |

EP traži hitni fond za medije i kulturu

FENA Internet

STRASBOURG 21. aprila (FENA) - Odbor za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta ukazao je na neophodnost podrške medijima u prevazilaženju posljedica krize nastale pandemijom bolesti Covid-19, koju izaziva koronavirus.

U EP-u navode kako su mediji i novinarski sektor tokom pandemije ključni za pravovremeno i tačno informiranje javnosti, ali i kako se suočavaju s velikim gubicima, prevenstveno zbog pada prodaje reklamnog prostora za čak 80 procenata.

- Oni su naša odbrana od lažnih vijesti i dezinformacija. Istovremeno, jako su pogođeni padom prihoda od reklama i činjenicom da im je budućnost neizvjesna -  upozoravaju zastupnici EP-a.

Odbor za kulturu i obrazovanje EP-a je zatražio od Evropske komisije da osigura da novac iz fondova namijenjenih za obnovu ekonomije nakon pandemije koronavirusa stigne i do medija, kao i do ustanova kulture, pojedinačnih stvralaca i dobrotvornih organizacija.

U saopćenju EP-a navodi se da je od EK-a zatraženo da se istraži mogućnost formiranja hitnog fonda za pomoć medijima i novinarskom sektoru, prenosi Al Jazeera.

Parlament navodi da bi se novac za pomoć medijima mogao osigurati iz fondova za druge programe koje je trenutno nemoguće trošiti zbog pandemije.

- Stvorite hitni fond za medije, namijenite strukturne fondove za kulturu i pojačajte garancije za ove sektore - poručili su europarlementraci.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo