Bosna i Hercegovina     | 21.04.2020. 14:27 |

BH novinari - Nezakonito sprečavanje ekipe RTV Slon u obavljanju radnih zadataka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputio je javni protest Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Upravi policije TK zbog nezakonitog sprečavanja reporterske ekipe RTV Slon iz Tuzle u obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka od pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona. 

Prema informacijama kojima raspolažu BH novinari i Linija za pomoć novinarima, 20. aprila oko 20.30 sati, policajci PU Tuzla zaustavili su ekipu RTV Slon, te im privremeno oduzeli mobitel i izbrisali sve snimke događaja o kojem su izvještavali, iako je reporterska ekipa RTV Slon imala validne press akreditacije i dozvolu za kretanje tokom policijskog sata, navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju takvo ponašanje pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona, koje predstavlja grubi atak na medijske i novinarske slobode.

BH novinari su pozdravili reakciju Kriznog štaba TK, direktora Uprave policije TK i načelnika PU Centar koji su poduzeli potrebne aktivnosti kako bi sankcionirali neprimjerene postupke pripadnika policije.

- U vanrednoj situaciji, kada svakodnevno izvještavaju sa terena o svim aktuelnim događajima u vezi sa pandemijom Covida-19, pri tome rizikujući vlastite živote kako bi javnosti donijeli pravovremene i provjerene informacije, ovakvo ponašanje prema medijskim profesionalcima od strane pojedinaca koji bi trebali podjednako štititi sve građane, pa tako i novinare, nedopustivo je i potpuno neutemeljeno - navodi se.

UO Udruženja/udruge BH novinari zahtijeva od nadležnih u MUP-u Tuzlanskog kantona da hitno istraže taj slučaj i sankcioniraju pripadnike policije koji su nezakonito spriječili ekipu RTV Slon u obavljanju radnog zadatka. Saradnja predstavnika kantonalnih, entitetskih i državnih institucija sa novinarima i ostalim medijskim profesionalcima, uz obostrano uvažavanje i poštivanje svih profesionalnih i zakonskih normi, posebno je važna u vremenu kada osnovni imperativ za sve treba biti dobrobit građana i njihovo pravo na informaciju, a toga ne može biti uz ograničavanje i sputavanje medijskih prava i sloboda, ističe se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

BH novinari: Sramotni i neprihvatljivi verbalni napadi Dodika na novinare N1 televizije

BH novinari: Policija mora hitno istražiti napad na Mirzu Derviševića

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije