Bosna i Hercegovina     | 21.04.2020. 13:39 |

Halilović:Nastava u bosanskim dopunskim školama u Njemačkoj odvija se na daljinu

FENA Sanda Hrkić

STUTTGART, 21. aprila (FENA) - Savez dopunskih škola BiH odlučio je na telefonskoj sjednici da se zbog pandemije virusa korona, nakon pauze, nastava u dopunskim školama Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj na bosanskom jeziku izvodi na daljinu sve dok se ne stvore svi uvjeti za povratak učenika u školske klupe.

Predsjednik Saveza Haris Halilović kazao je da je 'mjesec dana pauze bio jer smo od 16. marta zbog koronavirusa prekinuli nastavu kao i u redovnim njemačkim školama, a onda je uslijedio uskrsni raspust do 20. aprila'.

- Jučer je počela nastava u redovnim njemačkim školama. Po preporuci nadležnih, nastava se odvija na daljinu, online, a nadležni će odlučiti hoće li od 4. maja djeca krenuti u školske klupe. U njemačkim školama nastavnici šalju djeci zadaću - lekcije, a djeca rade kući. Zbog toga smo i mi odlučili da koristimo takav vid nastave, dok se ne stvore uvjeti da djeca dolaze u škole gdje se inače obavlja nastava - izjavio je za Fenu. 

Kako se ističe na FB stranici Saveza, najvažnije je da su dobro i zdravo sva djeca polaznici dopunskih škola BiH, njihovi roditelji, nastavnici i koordinatori.

- Među njima, prema našim informacijama, nema inficiranih koronavirusom - navodi se.

Rukovodstvo Saveza dopunskih škola BiH naglašava da se, s obzirom da žive u toj državi koja im pomaže i podržava njihov rad i omogućava izvođenje dopunske nastave na maternjem jeziku djece stranog porijekla pa i djece iz Bosne i Hercegovine, podrazumijeva da poštuju sva pravila i preporuke u vezi s izvođenjem nastave u osnovnim i srednjim školama nadležnih ministarstava njemačkih pokrajina u čijoj nadležnosti je i dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku.

- Njihove preporuke su istovjetne našim mišljenjima da je zdravlje djece najvažnije, a život ne smije stati. Moramo se prilagoditi trenutnim uvjetima. Sve dok se ne stvore neophodni uvjeti da se djeca vrate u školske klupe, nastava u bosanskim školama će se odvijati na daljinu. Našim nastavnicima i predavačima u bosanskim školama u komunikaciji s njihovim učenicima preporučujemo sve mogućnosti koje pružaju savremena sredstva komunikacije u vidu raznih softverskih programa i platformi za održavanje online nastave - zaključak je rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH.

Nastavu u dopunskim školama BiH na bosanskom jeziku u SR Njemačkoj koordinira Savez dopunskih škola BiH u saradnji DKP-a BiH u toj državi, a odvija se jednom sedmično (dva sata) prema planu, programu i udžbenicima za dopunsko obrazovanje u inostranstvu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na kraju školske godine polaznici bosanskih škola dobijaju svjedočanstvo o pohađanju dopunske nastave koje prilažu razrednim starješinama u redovnim njemačkim školama. U većini pokrajina ocjena iz bosanskog jezika se djeci upisuje u njemačka svjedočanstva, u regularnim njemačkim školama i utječe na ukupan prosjek ocjena.

Telefonsku konferenciju Saveza dopunskih škola BiH vodio je predsjednik Saveza Haris Halilović, a sudjelovali su članovi rukovodstva Saveza i predstavnici bosanskih škola iz Štuttgarta, Minhena, Ulma, Reutlingena, Rottenburga i Sindelfingena.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom