Stranačke aktivnosti     | 21.04.2020. 08:23 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

NB: Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH su zakasnili – Korona će nas ekonomski poharati 

Predsjedništvo Nezavisnog bloka održalo je sinoć online sjednicu na kojoj je zaključeno da Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH nisu odgovorile na adekvatan način na izazove uzrokovane koronavirusom. Nažalost, pokazalo se da aktuelne vlasti nisu sposobne i ne znaju kako da odgovore na ovu tešku stituaciju izazvanu COVID-om-19. S druge strane, zahvalni smo svim medicinskim radnicima, javnim službama, radnicima, naročito u trgovinama, kao i medijima i svim ljudima koji omogućuju da život traje bez obzira na pandemiju, te u rebalansu budžeta ovi ljudi ni na koji način ne smiju biti zakinuti.

Parlament BiH je odavno blokiran, a federalni nivo čeka inertnog premijera Fadila Novalića, čija je Vlada morala biti transparentnija i angažovanija kada je riječ o korona-zakonu i rebalansu budžeta. Mi bismo sada trebali donositi mjere vezane za stanje koje dolazi poslije koronavirusa, a mi još uvijek govorimo o mjerama koje su trebale biti donijete prije mjesec, navode u Nezavisnom bloku.

Vlada je zakasnila i zbog toga nažalost Federacija bilježi veliki broj nezaposlenih.

Predsjedništvo NB-a je još jednom ukazalo na vrlo korektne i korisne amandmane naših zastupnika u Parlamentu BiH i Parlamentu FBiH, kao i na razini kantonalnog nivoa, među ostalim da se sufinansira 50 posto minimalne plate radnicima, pored doprinosa, kao i da se prioritetno finansijski podrže samo društveno-odgovorne kompanije koje nisu otpuštale radnike, kao i one kojima je rad bio zabranjen.

Kada je riječ o rebalansu budžeta, Nezavisni blok će putem svojih zastupnika insisirati da se ne smanjuju socijalna davanja, boračke naknade i penzije, kako najugroženije kategorije stanovništva ne bi bile dodatno pogođene.

Nezavisni blok će posebnu pažnju staviti na programe podrške domaćoj proizvodnji, te na monitoring sredstava koja će biti utrošena na suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!