Regija     | 20.04.2020. 17:43 |

U Srbiji za 24 sata tri žrtve covida-19, od utorka ublažavanje mjera

FENA Agencije

BEOGRAD, 20. travnja (FENA) - Srbija je u borbi protiv koronavirusa u posljednja 24 sata izgubila još tri života, ukupno 125, a do ponedjeljka u 15 sati registrirano je još 312 novozaraženih, priopćio je Krizni stožer srbijanske vlade, uz najavu postupnog ublažavanja mjera od utorka.

Od početka epidemije ukupno je 6.630 oboljelih. Za posljednja 24 sata testirano je 3.111 osoba, od početka epidemije ukupno 41.812, trenutno je na bolničkom liječenju 3.703 oboljelih, na respiratorima ih je 108, a oporavilo se 870 pacijenata, navodi Hina.

Srbija je u sedmom tjednu borbe s koronavirusom, a epidemiolozi posljednja dva dana najavljuju da je kraj te bitke na vidiku i da će se uskoro "brojati u danima" jer, unatoč razmjerno velikom broju novozaraženih, ima sve više pacijenata s asimtopamtskim oblikom bolesti ili s blagom kliničkom slikom.

"U posljednjih pet dana imamo i trend većeg broja otpusta pacijenata nego prijema novooboljelih u bolnice", izjavio je član stožera Zoran Gojković, navodeći da se kompletna epidemiološka slika redovito prati te da će na temelju tih analiza od utorka početi postupno ublažavanje mjera.

Policijski sat će od utorka 21. travnja biti skraćen i trajat će od 18, umjesto od 17 sati, do pet ujutro.

Umirovljenicima i dalje strogo ograničenje kretanja

Umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina se, nakon apsolutne zabrane kretanja uvedene proglašenjem izvanrednog stanja, od utorka se omogućuju šetnje tri puta tjedno u vrijeme policijskog sata, u razdoblju od 18 sati do jedan poslije ponoći, ali ne dulje od pola sata i ne dalje od 600 metara od mjesta stanovanja.

U prvom paketu postupnog ublažavanja mjera je otvaranje pojedinih obrta koji ne podrazumijevaju bliske kontakte, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, trgovina automobilima, nautičkom opremom, tehničkom i sličnom robom, dok će trgovinski centri, frizerski i kozmetički saloni, teretane i fitnes centri ostati zatvoreni do daljeg, sukladno promjeni epidemiološke situacije.

Otvaraju se zelene tržnice i tvrtke uz mjere sigurnosti

Od utorka se otvaraju zelene tržnice, uz strogu poštivanje propisanih mjera zaštite i socijalnog distanciranja, dok do daljeg neće raditi ni vrtići, škole i sveučilišta.

Istodobno, vlada je pozvala građevinare da se "punim kapacitetom" vrate započetim poslovima, dok se obrtnicima, malim poduzećima i svim tvrtkama kojima posao nije vezan uz bliske kontakte sugerira da proizvodne procese organiziraju uz maksimalno strogu primjenu svih propisanih mjera, te kompletnu zaštitnu opremu i dezinficiranje, što su poslodavci dužni osigurati po propisima u vrijeme zaraza i epidemija.

Nulti pacijent zaražen koronavirusom u Srbiji registriran je 6. ožujka, a izvanredno stanje uvedeno je 15. ožujka, s rokom trajanja do 90 dana.

Uvođenjem izvanrednog stanja obustavljena je izborna kampanja te sve predizborne aktivnosti za opće izbore koji su bili raspisani za 26. travnja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana