Bosna i Hercegovina     | 20.04.2020. 14:53 |

Juka: Broj novooboljelih stagnira, ali to nije poziv na popuštanje mjera

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 20. travnja (FENA) - Prema posljednjim informacijama Stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) broj novooboljenih stagnira ili ih nema u posljednjih nekoliko dana u više općina te županije.

Prema riječima Darke Juke, savjetnika predsjednika Vlade HNŽ, struka ipak podcrtava da toj jesu podaci koji ohrabruju, ali ne i koji pozivaju na popuštanje mjera.

U protekla 24 sata na SKB Mostar testirano je 115 uzoraka, a pozitivan je samo jedan slučaj covida-19 i to iz Mostara.

- Prema posljednjim informacijama, u "covid-bolnici" SKB-a Mostar je 22 pacijenta, od čega je petoro bolesnika na respiratoru i 14 na liječenju uz potporu kisikom, dok su ostali bolesnici stabilno - rekao je Juka u ponedjeljak na redovitoj video konferenciji za novinare u Mostaru.

Napomenuo je kako je iz Klinike za infektivne bolesti SKB-a potvrđeno da u protekla 24 sata nije bilo novih hospitalizacija u "covid-bolnici" u Mostaru.

Istodobno je podsjetio da je od početka pandemije koronavirusa u HNŽ-u zabilježeno jedanaest slučajeva preminulih od posljedica covida-19.

Juka je, vezano za novinarski upit, prenio naputak Federalnog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u HNŽ-u kako se izdana rješenja te institucije neće mijenjati, odnosno da se neće ukidati karantena za osobe koje dolaze iz inozemstva, a imaju prebivalište u HNŽ-u te da su te osobe dužne provesti precizirano vrijeme u karanteni.

Napomenuo je i to kako je protekloga vikenda primjetan velik broj ljudi i djece na izletištima u HNŽ-u.

- Prepuna su izletišta, malodobna djeca i starci su napolju, građani su neodgovorni - rekao je Juka i dodao kako će se svi rigorozno kažnjavati prema prijavama.

Komentirajući okružnicu kojom je biskup mostarsko duvanjski Ratko Perić pozvao da se otvore sve crkve za slavlje svete mise, navodeći pri tome da "ispred crkve broj nije strogo ograničen", Juka je naveo kako je "biskup pozvao na održavanje misa u potpunom suglasju i skladu sa zapovijedima civilne vlasti".

- Ni u jednom trenutku nije zabranjeno održavanje misa, ali je zapovjeđeno da nema okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu, a ako se dogodi da policija primi dojavu da bilo gdje, ispred ili u vjerskim objektima, ima više od pet ljudi, policija će izići i postupiti sukladno izdanim propisa - naglasio je Juka.

Osvrćući se na početak proglašenja izvanredne situacije u HNŽ-u, odnosno kako su reagirali od prve pojave virusa SARS-CoV-2 u u Jablanici, direktor JU Dom zdravlja Jablanica Jusuf Avdić rekao je kako je dosada ukupno u toj općini 12 osoba s pozitivnim labaratorijskim nalazom koronavirusa iz tri različita izvora zaraze.

- Imali smo šest pacijenata s upalom pluća od koji je dvoje hospotalizirano u SKB Mostar i sada su stabilnog zdravstveno stanja - rekao je Avdić, napominjući da od 10. travnja nema novooboljelih na prostoru Jablanice.

Dodao je kako Dom zdravlja Jablanica nema epidemiooga, ali kako imaju dobru suradnju sa SKB Mostar.

Inače, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a do sada je izdalo ukupno 2.683 rješenja o samoizoliranju.

MUP je proveo 394 nadzora u protekla 24 sata bez ijednog zabilježenog slučaja prekršaja, ali je registrirano 9 slučaja prekršitelja zabrane kretanja. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

CCI: HNŽ i dalje bez nadzora nad trošenjem javnog novca

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo