Stranačke aktivnosti     | 20.04.2020. 14:13 |

Saopćenje za javnost Stranke penzionera/umirovljenika BiH

FENA Saopćenje

Broj: 01-94/20

Sarajevo, 20.04.2020.godine

  

-       PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FEDERACIJE BIH

-       PARLAMENT FEDERACIJE BIH DOM NARODA

-       VLADA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGIOVINE

-       SREDSTVIMA INFORMISANJA

 

PREDMET: Otvoreno pismo povodom Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije virusa COVID-19,  dostavljam

 

Poštovani,

Obraćam vam se u ime Stranke penzionera/umirovljenika Bosne i Hercegovcine (SPU BIH) i gotovo svih penzionera/umirovljenika Federacije Bosne i Hercegovine    (F BiH) sa željom da dam podršku  Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije  virusa COVID-19, ali da, ujedno, izrazim i veliko nezadovoljstvo i razočarenje na odredbe predloženog zakona koje se odnose na isplatu penzija/mirovina, invalidnina i drugih socijalnih davanja.

Naime, u članu 11. Prijedloga zakona predlaže se da "...u cilju održavanja stabilnosti i pravovremenih isplata penzija/mirovina, invalidnina i drugih socijalnih davanja na dostignutom nivou, a imajući u vidu posljedice pada prihoda izazvanih stanjem nesreće, nedostajuća sredstva će se osigurati uštedama u okviru Budžeta Federacije BiH za 2020. godinu. Obaveza usklađivanja penzija/mirovina, invalidnina i drugih socijalnih davanja i plaća neće se vršiti u 2020. godini..." Nijednom riječju nije rečeno na koji će način Vlada uštedjeti nedostajuća sredstva.

To znači da se nama, penzionerima/umirovljenicima, invalidima i korisnicima drugih socijalnih davanja u F BiH, ukida već stečeno pravo usklađivanja penzija/mirovina, invalidnina i drugih socijalnih davanja sa 01.01.2020. godine, odnosno da se za oko 2,55% umanjuje iznos penzija/mirovina i drugih socijalnih naknada.

Što se tiče penzija/mirovina, podsjećam vas da je članom 79. Zakona o PIO/MIO   F BiH precizno utvrđena obaveza i način usklađivanja penzija/mirovina svake godine, a prema već objavljenim podacima, usklađivanje bi iznosilo oko 2,55%, počev od 01.01.2020. godine.

 

Šta nadležni organi nisu učinili na poboljšanju statusa penzionera/umirovljenika   F BiH, a trebalo je da to učine:

1.    I pored obećanja, nije izvršeno uklađivanje najnižih iznosa penzija/mirovina u januaru ove godine, kao što je to učinjeno u 2019. godini, u cilju dostizanja iznosa 1/5 najviše (maksimalne) penzije/mirovine.

 

2.    U 2019. godini, i pored niza inicijativa za vanredno usklađivanje penzija/mirovina, a prema odredbama člana 80. Zakona o PIO/MIO F BiH, ono nije učinjeno, iako su se bili stekli uslovi za 3,3% i

 

3.    Još nisu izvršene izmjene Zakona o PIO/MIO F BiH vezano za povećanje vrijednosti boda, za učešće u ratu, demobilisanim boracima oslobodilačkog rata.

 

Evo još nekoliko značajnih podataka i napomena:


U skladu sa članom 130 i 150 Zakona o PIO/MIO F BiH, od 01.01.2020. godine prešlo se na tzv. Trezorsko poslovanje, odnosno Vlada F BIH je preuzela obavezu isplata penzija/mirovina iz Budžeta F BiH. Početkom 2019. godine, Federalni zavod PIO/MIO je imao akumulirani deficit od oko 225 miliona KM, a koji je do kraja 2019. godine bio saniran i postignut je suficit od oko 75 miliona KM, a koji je i unesen u Budžet F BiH.

 

Radi poređenja, usklađivanje penzija/mirovina za cijelu 2020. godinu, sa pomenutim procenton od 2,55%, bi iznsio oko 55 miliona KM.

 

Jasno je da se na račun penzionera/umirovljenika (i korisnika drugih socijalnih davanja) vrše uštede u ovoj i, vjerovatno, u naredim godinama. Podsjećanja radi, treba istaći da  zabog poplava koje su zadesile BiH u maju 2014. godine, nisu povećane penzije/mirovine pune 4 godine, bez obzira što je isplata vršena putem Federalnog zavoda PIO/MIO.

 

Potpuno sigurni da će usvajanjem takvog zakona doći do umanjenja stvarnog iznosa penzija/mirovina (iako će nominalni iznosi biti nepromijenjeni) i da se u narednih nekoliko godina neće vršiti usklađivanje, a pogotovo povećanje penzija/mirovina, tražimo da se navedeni član 11. Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije virusa COVID-19 (tzv. Korona zakon) BRIŠE.

Očekujemo da ćete razmotriti i uvažiti argumente navedene u pismu.


 

S poštovanjem,


U Sarajevu, 20.04.2020. godine                                                  PREDSJEDNIK SPU BIH

                                                                                                    Sokić Dževahid

 

 

.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana