Regija     | 19.04.2020. 16:47 |

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori slave Uskrs u svojim domovima

FENA Agencije

PODGORICA, 19. travnja (FENA) - Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori slave u u nedjelju Uskrs u svojim domovima, a dvije pravoslavne crkve uskrsne vjerske obrede održale su bez vjernika.

Mjere koje je donijela crnogorska vlada u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa zabranjuju napuštanje domova nedjeljom nakon 11 sati, a vjerski obredi mogu se održavati isključivo bez nazočnosti građana.

Crnogorska i Srpska Pravoslavna Crkva pozvale su ranije vjernike da ovaj blagdan provedu kod kuće uz poštivanje zdravstvenih mjera.

U najvećem pravoslavnoj bogomolji u Crnoj Gori, Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, liturgiju je održalo šest svećenika, a policija je spriječila manji broj vjernika da prisustvuje liturgiji, prenosi Hina.

Mitropolit Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori Amfilohije liturgiju je sa svećenstvom služio u manastiru Svetog Vasilija ostroškog, gdje se molio „za sve one koji ne mogu prisustvovati bogosluženju, ali i za sve oboljele od koronavirusa, liječnike i medicinsko osoblje koje o njima brine“.

Srpska Pravoslavna Crkva je od početka ove godine pa do pojava koronavirusa organizirala prosvjedne šetnje, protiveći se na taj način zakonu o slobodi vjeroispovjesti koji regulira pitanje vlasništva nad vjerskim objektima u Crnoj Gori, pa je u tom kontekstu mitropolit Amfilohije u uskrsnoj poruci priopćio da su „ideologija sadašnje vlasti i njena nauka zasnovane na bezbožnoj bogomržnji i revolucionarnoj bratomržnji koja je trovala i truje čitava pokoljenja već 70 godina“.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je vjernicima da slavljenje Uskrsa kod kuće s obitelji pokazuje odgovornost prema sebi i najmilijima.

„U ove dane velikog iskušenja dužni smo se povinovati i strogo se pridržavati naredba Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti. Ne odazivajte se na pozive neodgovornih zlonamjernih svećenika beogradske patrijaršije koji pozivaju vjernike na liturgije za Usrks“, poručio je mitroplit Mihailo u poslanici.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović u uskrsnoj je čestitki rekao da nije vrijeme za daljnja antagoniziranja, već za slogu i razumno traženje puteva iz nevolje koja nije mimoišla ni Crnu Goru, misleći pritom na pandemeiju koronavirusa.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Slabiji potres u Crnoj Gori

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom