Svijet     | 19.04.2020. 13:12 |

SAD osuđuju hapšenje aktivista iz Hong Konga

FENA Internet

WASHINGTON, 19. aprila (FENA) - Trumpova administracija je osudila hapšenja 15 aktivista u Hong Kongu, uključujući dugogodišnje političke aktiviste, vlasnika izdavačke kuće i starije advokate, opisujući ih kao "neskladne" s međunarodnim obavezama Kine.

Napadi označavaju najveće suzbijanje pro-demokratskog pokreta od početka antivladinih protesta širom bivše britanske kolonije u junu prošle godine, prenio je AP.

- Sjedinjene Države osuđuju hapšenje zagovornika demokratije u Hong Kongu - rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo.

- Peking i njegovi predstavnici u Hong Kongu i dalje poduzimaju radnje koje nisu skladu s obavezama preuzetim iz Kinesko-britanske zajedničke deklaracije koje uključuju transparentnost, vladavinu zakona i garancije da će Hong Kong i dalje uživati visok stepen autonomije - rekao je Pompeo.

Američki predsjednik Donald Trump prošlog novembra potpisao je zakonodavstvo kojim podržava demonstrante u Hong Kongu uprkos prigovorima Pekinga.

Zakonski propisi zahtijevaju da State Department barem jednom godišnje potvrdi da Hong Kong zadržava dovoljno autonomije da bi opravdao povoljne uslove trgovanja u SAD-u koji su mu pomogli da zadrži svoju poziciju svjetskog finansijskog centra. Zakon također prijeti sankcijama za kršenje ljudskih prava.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta