Svijet     | 19.04.2020. 11:07 |

Iran produžio oslobođenje zatvorenika za još mjesec dana

FENA Internet

TEHERAN, 19. aprila (FENA) - Iran je produžio oslobođanje zatvorenika za još mjesec dana, rekao je u nedjelju iranski predsjednik Hassan Rouhani, dok Islamska Republika nastoji spriječiti širenje novog koronavirusa u svojim prepunim zatvorima.

Iran je saopćio da je privremeno oslobodio 100.000 zatvorenika od februara, među kojima su politički zatvorenici i dvojni i strani državljani. Ujedinjene nacije su u petak pozdravile ovaj potez Irana, ali navode da se mora proširiti.

- Oslobađanje tih zatvorenika, koji ne predstavljaju prijetnju za društvo, produženo je do 20. maja - rekao je Rouhani tokom sjednice vlade, prenio je Reuters.

Međutim, pismo američkih stručnjaka za ljudska prava, uključujući specijalnog izvjestitelja za Iran Javaida Rehmana, navodi da "većina zatvorenika savjesti, branitelji ljudskih prava, zaštitnici i dvojni i strani državljani" ostaju zatvoreni u Iranu.

Rouhani je rekao da će džamije i svetišta u Iranu ostati zatvoreni barem do 4. maja, jer najteže pogođena država Bliskog istoka pokušava obuzdati brzo raširenu epidemiju.

Iran je dozvolio takozvanim preduzećima s niskim rizikom, uključujući mnoge prodavnice, fabrike i radionice, da nastave poslovne aktivnosti u glavnom gradu Teheranu u subotu, sedmicu dana nakon ponovog otvaranja u ostatku zemlje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana