FENA biznis     | 18.04.2020. 10:33 |

Novim projektima treba da rješavamo ekonomsku krizu

FENA Saopćenje

Protekle nedelje održan je sastanak, video-konferencija, na temu ublažavanja negativnih efekata epidemije virusa COVID-19 na turizam u BiH.  Sastanku su prisustvovali Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH, Staša Košarac, Ministarka za trgovinu i turizam RS, Suzana Gašič, Ministarka okoliša i turizma FBIH, Edita Đapo, kao i predstavnici svih organizacija koji imaju najznačajniji uticaj na turizam u BIH.

Ovom prilikom, direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić, je dao svoje mišljenje za izlazak iz krize po ukudanju vanrednog stanja i izjavio: „Od početka krizne situacije analiziram posljedice i pravim strategiju za što bržu ekonomsku revitalizaciju privrede Republike Srpske. Ono što je svima jasno je da je ovom situacijom najviše pogođen sektor turizma i ugostiteljstva i da će se uticaj i posljedice epidemije virusa COVID-19 osejćati u ovim granama i poslije prestanka pandemije duže vrijeme. Samo  OC Jahorina je prevremenim prekidom zimske sezone, izgubio minimum 6.000.000 KM do sad. Mene na prvom mjestu brinu radnici koji gube ili će izgubiti posao u narendom periodu u turizmu i smatram da ih moramo zaštititi i obezbjediti im da i dalje mogu nesmetano da rade, što ujedno znači da moramo da se na najbolji način prilagodimo novonastaloj situaciji, trgnemo se i učinimo prvi korak ka rješavanju problema. Lično smatram da bi država odmah trebala da krene sa ulaganjem u privredu i nove projekte, kako bi privreda mogla njoj da vrati. Ukoliko ne uložimo u razvoj pravih projekata slijedeće godine već može biti kasno. Smatram da svi privrednici, kompanije i menadžeri moraju spremiti projekte, studije opravdanosti, ugovore i sve što je potrebno kako bi mogli krenuti sa radovima odmah po ukidanju vanrednog stanja. Mi, u OC Jahorina, već od slijedeće nedelje krećemo sa pripremama ljetne sezone, u planu je postavljanje novih atrakcija TOWER, LOOPSTER I SKYDIVE. Jahorina će ponovo prva u ovom dijelu Evrope imati nove, adrenalisnke atrakcije za odrasle i djecu. Preuzeli smo i Jahorina Ultra Trail projekat i od ove godine trkače očekuje noviji, poboljšan koncept. Pripemili smo i zanimljiv kalendar događaja za ljetnju sezonu i nadamo se da ćemo se tokom ljeta samo sjećati trenutne situacije i uživati u svim benefitima ljeta na planini.“
Ljevnaić se na kraju posebno zahvalio Ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Staši Košarcu, na organizaciji jednog ovakvog sastanka i na podršci koju pruža turističkim segmentima u BIH i iznio uvjerenje da će svi zajedno uspjeti da prebrode krizu koja nailazi.
 
Kontakt informacije: 

A.D. Olimpijski centar "Jahorina"
Olimpijska 27, Ruski dom
71423 Jahorina
Mobilni: +387 65 435 787
Tel/Fax: +387 57 270 003
E-mail:sanja.ceremidzic@oc-jahorina.com

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo