Svijet     | 17.04.2020. 18:36 |

Dim od šumskih požara kod Černobila prekrio Kijev

FENA Internet

KIJEV, 17. aprila (FENA) - Dim od šumskih požara u zoni evakuacije oko uništene nuklearne elektrane Černobil zahvatio je u petak Kijev, postavljajući ukrajinsku prijestonicu na vrh zagađenja u globalnom indeksu zagađenih gradova.

Vlasti su saopćile da su nivoi radijacije u Kijevu ostali normalni, ali su preporučile građanima da ostanu u kućama i da zatvore prozore. Oko 1.000 vatrogasaca uz podršku aviona razmješteno je da se bore protiv šumskih požara u blizini mjesta najteže nuklearne nesreće koja se desila prije 34 godine.

Požari su izbili u šumama u okolini Černobila 4. aprila, salučajno izazvani od mještana koji su palili smeće. Vatrogaasni timovi uspjeli su suzbiti početne požare, ali su nove vatre izbile u četvrtak, zahvatajući šire površine zbog snažnih vjetrova.

 Website koji mjeri zagađenje zraka iqair.com postavio je u petak ukrajinsku prijestonicu odmah iza nekoliko gradova u Kini po nivoima zagađenja zraka.

Vlasti u Kijevu saolopćile su da su nivoi radijacije u prijestonici, koja se nalazi stotinjak kilometara južno od elektrane, unutar normalnih. Također su insistirale da šumski požari ne predstavljaju nikakvu prijetnju po radioaktivni otpad i druga postrojenja u Černobilu, ali su savjetovale mještane Kijeva da piju puno vode i da prekriju prozore vlažnim tkaninama kada ih otvore.

Požari bjesne u zoni isključenja od 2.600 kilometara koja je uspostavljena u 1986. nakon što je katastrofa u nuklearki stvorila radioaktivni oblak nad većim djelom Evrope.

Zona je uglavnom nenastanjena, iako je u njoj ostalo dvjestotinjak ljudi uprkos naređenjima da je napuste. Požari u regiji povećali su brige da bi oni mogli raširiti radioaktivni materijal, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šefovi diplomatija G7 tražili da Ukrajina hitno dobije još protuzračne odbrane

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana