Regija     | 17.04.2020. 19:11 |

Slovenski ustavni sud traži provjeravanje mjere ograničavanja kretanja

FENA Agencije

LJUBLJANA, 17. travnja (FENA) - Slovenski ustavni sud u petak je naložio slovenskoj vladi da svakih sedam dana mora provjeriti utemeljenost restriktivne mjere ograničavanja kretanja izvan matične općine te o tome izvijestiti javnost.

Ova odluka je privremena dok se ne donese konačni pravorijek, naveo je ustavni sud, koji je uzeo u razmatranje inicijativu anonimnog podnositelja da se vladina odluka, donesena zbog zaraze koronavirusom, razmotri s aspekta ustavnosti, a u međuvremenu se zaustavi njeno provođenje. Time je sud dao za pravo podnositelju da je provjera ustavnosti odluke opravdana, a nije ju odbacio kako je očekivala vlada.

Ustavni sud je vladi naložio da nakon što primi tu odluku odmah, a onda nakon toga svakih sedam dana, opet "provjeri opravdanost restrikcije, te uvažavajući stručne razloge, svoju odluku o tim mjerama produži, promijeni ili ukine i o tome obavijesti javnost", naveo je u petak ustavni sud.

Vlada premijera Janeza Janše donijela je odluku o "zatvaranju" općinskih granica 29. ožujka, nakon što su se pojavile pritužbe iz općina u kojima nije bilo mnogo slučajeva covida-19, osobito onih turističkih na slovenskoj obali, ali i Bleda, Bohinja i drugih, da su prethodnog vikenda stanovnici Ljubljane, Maribora i drugih gradova masovno posjećivali te krajeve i tako lokalne stanovnike dovodili u opasnost.

Na odluku o zabrani napuštanja općinskog teritorija, osim za zaposlene izvan svoje općine i neke druge kategorije putnika, bilo je do sada najviše kritika u javnosti, ali i među strukom, jer su je neki epidemiolozi ocjenjivali kao pretjeranu.

Slovenska vlada u četvrtak je inicijativu da se ta mjera proglasi neustavnom, odnosno ustavno spornom, nazvala "neutemeljenom" i predložila da je ustavni suci odbace, jer bi u suprotnom slučaju to imalo "nepopravljive posljedice za javno zdravlje".

Mediji bliski vladajućoj stranci premijera Janeza Janše tražili su da se ta inicijativa, koja je ustavnom sudu predana preko odvjetnika koji zastupa klijenta koji ju je uložio, uz zahtjev da ostane anoniman, proglasi opasnom i apsurdnom. Također su zatražili da se autor inicijative razotkrije i javno predstavi, sa sumnjama da iza nje stoje "ljevičarski aktivisti" nenaklonjeni sadašnjoj vladi, prenosi Hina.

Ustavni se suci nisu odlučili za odbacivanje inicijative, nego za svojevrstan "kompromis" između želje vlade i prijedloga inicijatora ustavne provjere odluke.

Ustavnu inicijativu nisu odbacili, ali nisu niti usvojili zahtjev inicijatora da se do njihovog konačnog pravorijeka, provođenje spomenute uredbe, kojom se do daljnjega zabranjuje napuštanje matičnih općina, suspendira, odnosno zaustavi.

Pri tome je došlo i do djelomične podjele ustavnih sudaca po liniji "konzervativni ili liberalni", odnosno one koji su bliži sadašnjoj vladi ili oporbi, što se je odrazilo i u nekim izdvojenim mišljenjima koja su, uz odluku ustavnog suda, tekstualno priložili neki suci.

Odmjeravanje ustavnih sudaca po liniji desno-lijevo trenutačno je važno kako bi se vidio ideološki balans u tom tijelu budući da će predsjednik države Borut Pahor uskoro morati izaći sa svojim prijedlogom imenovanja jednog ustavnog suca/sutkinje, nakon što jednom sucu uskoro istekne mandat, s obzirom da ta osoba na kraju mora dobiti i većinu glasova u parlamentu.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Vlada BPK Goražde - Za program kantonalnih podsticaja u poljoprivredi 600.000 KM

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!