Svijet     | 17.04.2020. 15:34 |

Američko-ruska svemirska posada uspješno sletjela u Kazahstan

FENA Internet

MOSKVA, 17. aprila (FENA) - Američko-ruska svemirska posada u petak je uspješno sletjela na stepe Kazahstana nakon mjera ograničenja na Međunarodnoj svemirskoj stanici i dočekana je uz oštre mjere predostrožnosti zbog epidemije koronavirusa.

Astronauti NASA-e Jessica Meir i Andrew Morgan, i  ruski kosmonaut Oleg Skripočka prizemljili su se na tlo u 1.16 sati prijepodne po lokalnom vremenu (14.16 sati  po srednjoevropskom vremenu).  Njihova kapsula Sojuz sletjela je na padobranu s narandžasto-bijelim prugama, oko 150 kilometara jugoistočno od Džezkazgana u centralnom Kazahstanu.

Ruski zvaničnici saopćili su da su poduzeli oštre mjere kako bi zaštitili članove posade u jeku pandemije koronavirusa. Tim za pomoć i medicinsko osoblje poslani su kako bi pomogli troje astronauta i da izvedu preglede na koronavirus nakon leta.

Dmitrij Rogozin, direktor ruske svemirske korporacije  Roskosmos, izjavio je da se svo troje astronauta osjeća dobro.

Morgan je okončao  272-dnevnu misiju tokom svog prvog leta u svemir. On je izveo sedam šetnji u svemiru, od kojih su četiri imale za cilj da poboljšaju i produže život alfamagnetskog spektrometra stanice, koji traga za dokazima crne materije u svemiru.

Meir i Skripočka proveli su 205 dana u svemiru, dok je Meir izvela prvo od tri hodanja u svemiru isključivo ženske posade s kolegicom Christinom Koch, koja se vratila iz svemira u februaru, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prva američka letjelica sletjela na Mjesec nakon 50 godina

U požaru u hostelu u kazahstanskom gradu Almati 13 poginulih

Putin u posjeti Kazahstanu, traži alternativne rute za transport ruskih roba

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'