Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 21:36 |

Delegacija Grada Visoko odala počast Rasimu Deliću

FENA Saopćenje

SARAJEVO/VISOKO, 16. aprila (FENA) - Delegacija Grada Visoko danas je u Memorijalnom kompleksu Kovači u Sarajevu obilježila desetu godišnjicu od smrti generala Armije RBiH  Rasima Delića.

Uime Grada Visoko počast su odali i cvijeće položiliGgradonačelnica Amra Babić sa saradnicima i Bajro Fejzić – predsjedavajući Gradskog vijeća, kao i predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja i organizacija s područja grada Visoko.

Delegacija Grada Visoko cvijeće je položila i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića, te se učenjem Fatihe sjetila šehida ukopanih na Kovačima.

Rasim Delić rođen je u općini Čelić 4. februara 1949. godine. Sa svojih 18 godina, Delić se upisao na Vojnu akademiju Kopnene vojske i istu završio 31. jula 1971. godine. Iste godine je stupio u službu JNA. Tokom 1970-ih i 1980-ih godina, bio je na dužnosti u različitim artiljerijskim jedinicama JNA. Zvanično je 13. aprila 1992. godine zatražio otpust iz Jugoslovenske narodne armije i stupio u snage Teritorijalne odbrane BiH (TO BiH).

- Rasimu Deliću je 16. aprila 1992. naređeno da napusti Sarajevo. U Visokom, sa grupom oficira organizuje TO Srednje Bosne, na čijem se čelu nalazio. Od 12. maja 1992. godine postao je član Glavnog štaba TO i službeno zadužen za organizovanje i komandovanje oružanim borbenim dejstvima na teritorijama općina: Fojnica, Kreševo, Kiseljak, Visoko, Ilijaš, Vogošća, Breza, Vareš i Olovo. Kada su snage TO postale Armija Bosne i Hercegovine, Delić je postavljen za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za operativno planiranje i obuku ARBiH.
U junu 1993. godine imenovan za zapovjednika Glavnog štaba, Armija RBiH. Delić je napustio položaj zapovjednika Zajedničke komande Vojske FBiH 1. septembra 2000. godine. Preminuo je 16. aprila 2010. godine u Sarajevu - podsjeća se u saopćenju iz Grada Visoko.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana