Stranačke aktivnosti     | 16.04.2020. 19:04 |

Saopćenje za javnost Naše stranke (NS)

FENA Saopćenje

Sabina Ćudić: Netestiranje uposlenika SIPA-e iz FBiH je i ljudski i politički katastrofalno

Povodom informacije da se u SIPA-i vrši selektivno entitetsko testiranje uposlenika, reagirala je Sabina Ćudić, predsjednica Kluba zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH

“Radi se o tome da se uposlenici SIPA-e iz Republike Srpske testiraju, a oni iz Federacije BiH ne. Tako naprimjer, od dvoje najbližih saradnika zaraženog, testiran je saradnik iz RS, dok saradnik iz Federacije BiH nije. Ovo nas i ne čudi u toj mjeri, uzimajući u obzir činjenicu da RS dnevno testira i do deset puta više građana nego FBiH, ali je posebno porazno da se ovdje radi u instituciji koja samo u zgradi u kojoj radi zaraženi radi još preko 400 ljudi. Činjenica da su pojedini uposlenici iz RS-a u izolaciji, dok su instrukcije koje dolaze iz FBiH u potpunom raskoraku i rasulu ne ulijeva povjerenje niti jednom građaninu u FBiH.”

Ona smatra da je ovo još jedan dokaz neorganizovanosti i rasula zdravstvenog sistema u BiH, a posebno u Federaciji:

“Kao stranka se od početka zalažemo za masovna testiranja svjesni da se s epidemijom koronavirusa bolje nose zemlje s većim brojem testiranih. Imaju jasniju sliku o broju zaraženih na osnovu koje onda primjenjuju učinkovitije mjere. Međutim, u Federaciji BiH ne testiramo ni osobe koje su bile u najdirektnijem kontaktu sa zaraženima, pa čak i kad se radi o uposlenicima institucije kakva je SIPA. Radi se o jako kompleksnoj i osjetljivoj instituciji čija važnost raste proporcionalno veličini krize. Terorizam, organizirani kriminal, teški finansijski kriminal i korupcija, samo su neke od oblasti djelovanja SIPA-e. Ništa od navedenog korona nije zaustavila. Ne smije ni SIPA-u. Za uposlenike SIPA-e, čak i da nije bilo slučaja zaraze, ima osnova za testiranje kao mjere njene prevencije, a sad pogotovo. Tražimo stoga od ministra sigurnosti Fahrudina Radončića da iz svoje nadležnosti poduzme sve kako bi došlo do šireg testiranja uposlenika i bez diskriminacije po entitetskoj osnovi. Također, Krizni štab Federacije BiH upozoravamo da shvate kako ograničavanje kretanja ljudi može imati efekta samo kad je riječ o usporavanju širenja zaraze i to nikako ne smije biti jedina mjera protiv epidemije. Testiranja moraju biti masovnija i među prioritete se moraju uvrstiti i uposlenici svih institucija koje su od vitalnog značaja za BiH. Epidemija je prilika da uvidimo i besmisao svih naših politički kreiranih podjela koje su i prije direktno uslovljavale nefunkcionalnost države a sad mogu biti i opasne po živote ljudi. Moramo imati jedinstven pristup u suzbijanju virusa jer on ne priznaje ni administrativne ni etničke ni bilo koje druge granice koje smo sebi nametnuli”, rekla je Ćudić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo