Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 14:54 |

Njemačka ambasada podržava nabavku i proizvodnju medicinske opreme

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Njemačka ambasada u Sarajevu pruža podršku za nabavku i proizvodnju medicinske opreme za javne zdravstvene ustanove sa ukupno 30.000 eura.

Ova dodatna sredstva dobile su tri lokalne organizacije s kojima je zaključen ugovor 9. aprila, kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Time njemačka ambasada šalje brz i konkretan signal bilateralne podrške, saopćeno je iz njemačke ambasade u Sarajevu.

Organizacije "World Vision" i "Help" će ovim sredstvima nabaviti višekratnu zaštitnu opremu i dati je na raspolaganje institucijama koje imaju potrebu za njom. U to spadaju odjela, naočale, viziri i medicinske maske.

"World Vision" će obezbijediti i opremu za krevete u izolatorijima. "Help" nabavlja hirurške setove, stalke za infuziju, beskontaktne toplomjere i EKG uređaje. Udruženje "Hajde" će proizvoditi višekratne zaštitne maske i posteljine za zdravstvene ustanove.

Njemačka ambasadorica Margret Uebber ističe da je Ambasadi važno da daje doprinos u suzbijanju pandemije koronavirusa.

- Našim finansijskim doprinosima kroz EU, Njemačka je već uključena u podršku BiH. Pored toga želimo danas poslati dodatni signal da smo u ovim teškim vremenima uz BiH. Pri tome sarađujemo s dugugodišnjim partnerskim organizacijama koje su lokalno umrežene i mogu pružiti pomoć na licu mjesta. Osim toga, vodili smo računa da bolnice u svim dijelovima zemlje budu uključene i da se nabavi oprema koja će biti korisna i nakon akutne situacije. Time želimo jačati zdravstvo - kazala je Uebber. 

Materijali su najvećim dijelom višekratni i mogu se koristiti i nakon krize. Time je osigurano kontinuirano korištenje podrške.

Partnerske organizacije njemačke ambasade će opremu podijeliti u raznim općinama širom zemlje. Tako će podrška otići bolnicama i zdravstvenim ustanovama u Bihaću, Čapljini, Konjicu, Jablanici, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži, Varešu, Brezi, Foči, Foči-Ustikolini i Goraždu.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uebber zahvalna njemačkom timu za osposobljavanja prihvatnog centra u Blažuju

Razgovor s bivšim ministrom vanjskih poslova DDR-a Meckelom

Veliki interes za tradicionalni božićni bazar njemačke ambasade (VIDEO)

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije