Bosna i Hercegovina     | 16.04.2020. 14:56 |

Tužilaštvo BiH - Podignuta optužnica protiv četiri osobe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - Zbog organiziranog međunarodnog počinjenja kaznenih djela pranja novca i prijevare, podignuta je optužnica protiv četiri osobe.

Počinjenim kaznenim djelima, počinitelji su prouzročili štetu u višemilionskom iznosu i ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Iličić Roberta zvani “Robac”, rođenog 1974. godine u Mostaru, državljanin BiH i R Hrvatske;  Knezović Ivana, rođenog 1964. godine u Širokom Brijegu, državljanin BiH i Kanade; Ivo Zvone, rođenog 1979. godine u Dubrovniku, državljanin R Hrvatske i   Bralić Labinčić Ante, rođenog 1971. godine u Splitu, državljanin R Hrvatske.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se optuženi terete da su u razdoblju od 2012. do 2015. godine, djelujući kao grupa udružena radi počinjenja kaznenih djela, saznavši za namjere jednog kanadskog državljanina bh. porijekla, da svoje poslovanje prenese u Hrvatsku i BiH, počinjenjem kaznenih djela prijevare i pranja novca od navedene osobe iznudili i otuđili velika novčana sredstva, s ciljem otuđenja njegove imovine, nekretnina i vozila, te ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Optuženi se terete da su počinjenjem kaznenih djela, na teritoriji BiH i Hrvatske, izvršili oduzimanje novca, vozila i nekretnina u BiH i Hrvatskoj, čime su sebi omogućili sticanje i zadržavanje nezakonite imovinske koristi  u ukupnom iznosu od najmanje 1.147.910 eura (u protuvrijednosti oko 2,25 miliona KM) – navodi se u saopćenju.

Optuženi se terete za kaznena djela: Udruživanje radi činjenja kaznenih djela, Prijevare, Iznude te Pranja novca.   

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'